Το ανώτατο δικαστήριο που αθώωσε με ψήφους 7-6 τον Ανδρέα Παπανδρέου παρά τις προσπάθειες του προέδρου και ντου Εισαγγελέως κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου
Ο δεύτερος από αριστερά στην επάνω σειρά με τα γυαλιά είναι αυτός που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Σηφουνάκης
Διαβάζω στην εφημερίδα το Πρώτο Θέμα
Υπάρχουν αμιγώς πολιτικά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής από τον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν συναινεί η ίδια - Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν συναινεί, όπως είπε, πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ως ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.Ωστόσο, ο κ. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι «τον πρώτο λόγο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
«Αυτά έχουν την ευθύνη να προτείνουν ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους πέρα από τα στενά κομματικά όρια» τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ αιτιολογώντας την πρόταση του σημείωσε:
«Κατατέθηκαν ονόματα από τον χώρο του πνεύματος, της επιστήμης, της δημιουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αμιγώς πολιτικά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν συναινεί η ίδια. Και υπάρχουν τέτοια πρόσωπα. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Προτάθηκε πριν 10 χρόνια».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι «πρόσωπο με ιστορία και αγώνες, μέρος μιας αδικημένης γενιάς» ενώ επισήμανε οτι «πρέπει να προστατέψουμε την θεσμική αξιοπρέπεια και την θεσμική αυτοδυναμία του ανώτερου πολιτειακού συστήματος. Πρέπει να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων ο Πρόεδρος. Ο πρόεδρος είναι πολιτικός θεσμός και το κοινοβούλιο οφείλει να λειτουργήσει πολιτικά, ας το ξανασκεφτείτε φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ».
Η δίκη του Ανδρέα
Παραπέμφθηκαν σε δίκη ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο Γιώργος Πέτσος, πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας. Από αυτούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι ποινές τους ήταν 2,5 χρόνια (εξαγοράσιμη) για τον πρώτο και 10 μήνες με αναστολή για τον δεύτερο, με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δύο, για τρία και δύο χρόνια αντίστοιχα. Η ολοκληρωτική αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1992 επιβεβαίωσε το κύρος του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, και η επιστροφή του στην εξουσία το 1993 ερμηνεύθηκε ως προσωπικός θρίαμβος ενάντια στους κατηγόρους του. Αντίθετα, η απόφαση της ηγεσίας της Αριστεράς να συμπράξει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οδήγησε στην εκλογική καθίζησή της, και η περίοδος συγκυβέρνησης είναι γνωστή ως «βρώμικο '89».[
Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλο του 1991. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1990, ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε κριθεί προφυλακιστέος και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που παρέμειναν ελεύθεροι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να εμφανιστεί στη δίκη και δεν πήγε ούτε μία φορά στο δικαστήριο. Επίσης αρνήθηκε να ορίσει συνηγόρους υπεράσπισής του. Αυτή η κίνηση τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο επικοινωνιακό επίπεδο, παρότι οι δικαστές είχαν δικαίωμα να διατάξουν την βίαιη προσαγωγή του στο δικαστήριο, κάτι το οποίο τελικά δεν έπραξαν. Αντίθετα, οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος έδωσαν κανονικά το παρόν στη δίκη, με τον Τσοβόλα να έρχεται συχνά σε έντονη αντιπαράθεση με τους δικαστές.
Σχολιασμός Νικηφόρου.
Αν ανοίξετε το λεξικό του Μπαμπινιώτη κ. Σηφουνάκη θα δείτε να γράφει:
Σεβασμός σημαίνει ο τρόπος συμπεριφοράς που φανερώνει αναγνώριση της αξίας του άλλου --φροντίδα για κάτι ώστε αυτό να διατηρεί το κύρος του.
Αχαριστία σημαίνει να μη αναγνωρίζει κανείς ή να μη εκτιμά κανείς την ευεργεσία που του έγινε. Γιατί εσείς κ. Σηφουνάκη οφείλετε τα πάντα στον Ανδρέα Παπανδρέου που σας έστειλε νομάρχη στη Λέσβο εκεί που χρημάτισε στην ίδια θέση ο πατέρας του ο γέρος της δημοκρατίας. Και μάλιστα πολιτεύτηκε στο νησί μια και οι Μυτιληνοί αναγνωρίζουν την προσφορά των ανθρώπων και τις ικανότητες του και δεν μένουν στην εντοπιότητα. Και από νομάρχης γίνατε βουλευτής και μετά υπουργός.
Είμαι εδώ υποχρεωμένος να γνωρίσω σε αυτόν που θα κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτές τις γραμμές ότι είσαστε καλός νομάρχης.
Αυτό όμως δεν σας δίνει το δικαίωμα και να προτείνετε τον κ. Κωνσταντόπουλο που η στάσης του μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν πιο σκληρή και από αυτή του προέδρου του δικαστηρίου. Που ήταν τόσο βέβαιος ότι θα καταδικαζόταν ο Ανδρέας αφού είχε γράψει ακόμα και το σκεπτικό τη καταδίκης του ( Αυτά έχει ο πρώην βουλευτής Γαλανός)
Θυμάμαι την στάση του κ. Κωνσταντόπουλου κατά την διάρκεια της δίκης και διαβάζω την δική σας πρόταση και τα λόγια του
Ραμπιντράναθ Ταγκόρ
"...είμαι ικανός ν αγαπάω τον Θεό μου επειδή Αυτός μου χορηγεί ελευθερία να Τον αρνούμαι"
Αλλά όμως επειδή ο Ανδρέας δεν ήταν Θεός θα σε βλέπει από εκεί ψηλά και θα θλίβεται