Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Καίγεται η υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ - Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής


Νέος ελιγμός Παππά - Πρόταση νόμου για το πώς πρέπει να χορηγούνται οι τηλεοπτικές άδειες καταθέτει η ΝΔ - Θα την παρουσιάσει πρώτα ο Κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Καίγεται η υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ - Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Κοινή χρήση4
εκτύπωση  

Θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να βρέθηκε σε πραγματικό αδιέξοδο ή σε απόγνωση για να προτείνει ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, έλεγαν στο «Βήμα», βουλευτές της αντιπολίτευσης.. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όχι μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασαν αυτή την απόφαση: «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε, γιατί εάν δεν καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως» έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της «ομάδας των 53») Χρήστος Καραγιαννίδης.

Στην απελπισία της η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, να βρει κάποια λύση, υποχωρεί ατάκτως και δηλώνει τώρα πως δέχεται να πάρει πίσω τον νόμο εκλιπαρώντας την αντιπολίτευση για συναίνεση ώστε να επανασυσταθεί το ΕΣΡ και να δοθούν σ΄αυτό όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Αλλά και αυτή η προσπάθειά της να δημιουργήσει συναινετικό περιβάλλον, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων για την εκλογή νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, έπεσε στο κενό για δύο λόγους: Πρώτον η κυβέρνηση, την ώρα που ζητούσε συναίνεση, εξαπέλυε φραστική επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για άλλη μια φορά ότι αρνείται πεισματικά στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Δεύτερον πρότεινε ως επικεφαλής του τον Βύρωνα Πολύδωρα, έναν ιδιόρρυθμο πολιτικό, διαγραφέντα από τη ΝΔ, έναν Πρόεδρο της Βουλής για ένα 24ωρο, που είχε καλέσει στο παρελθόν το κόμμα του να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή,. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητά του προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεικτα συναισθήματα  οργής και γέλωτα. Πραγματικό πάρτι έγινε στα social media με τον κ. Πολύδωρα, το οποίο κλιμακώθηκε με την κυριακάτικη εμφάνισή του στην κρατική ΕΡΤ

Η υποψηφιότητα Πολύδωρα φαίνεται ότι καίγεται από μόνη της και η κυβέρνηση μελετά ήδη το ενδεχόμενο να προχωρήσει χωρίς αυτήν. Επιχειρεί να βρει κάποια λύση, προτού φθάσει στα έσχατα του εξευτελισμού. Αλλωστε ο κ. Πολύδωρας με την εμφάνισή του την Κυριακή στην ΕΡΤ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον φώναξαν στην κρατική τηλεόραση να μιλήσει για την υποψηφιότητά του και αυτός έβγαλε... διάγγελμα για τα... μνημόνια, για την διαπλοκή και τον Χριστοφοράκο, για τα διευθύντρια των Βρυξελλών και την πικρία του για τη στάση της ΝΔ απέναντί του: « Τι θέλουν να με εξορίσουν, να με σκοτώσουν δια φυσικού θανάτου;» διερωτήθηκε.

Ολο το τριήμερο της αργίας έγιναν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να εμφανίζεται στο Περιστύλιο της Βουλής να κάνει δηλώσεις καταβάλλοντας προσπάθειες για την επανασύσταση του ΕΣΡ και εν συνεχεία να αποχωρεί βιαστικά, χωρίς να δεχθεί οποιαδήποτε ερώτηση. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι διαβουλεύσεις αυτές, η κυβέρνηση προχώρησε την Κυριακή σ΄έναν νέο ελιγμό. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να δηλώνει με e-mail ότι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ θα είναι άμεση. Την ίδια ώρα πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι άρχισε από το Σάββατο να προετοιμάζεται τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία θα καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339 (νόμος Παππά),ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η αντιπολίτευση ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα επιμείνει και στην κατάθεση του νόμου- γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, επισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, από την στιγμή που του επιβάλλονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης. Κύκλοι της αντιπολίτευσης σημείωναν  ότι η επίλυση του ζητήματος είναι εξαιρετικά απλή: Πρώτον επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (με προώθηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας) Δεύτερον πρόσκληση στην αντιπολίτευση μετά την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας για συγκρότηση του ΕΣΡ και, Τρίτον: άμεσα εκ νέου διαγωνιστική διαδικασία για την οριστική αδειοδότηση από το ΕΣΡ. Η εμμονή Τσίπρα- Παππά, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, στο αντίθετο εξηγείται μόνον από την άρνησή τους να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σχέδιο περί ελέγχου του μιντιακού τοπίου.

Η ΝΔ έχει έτοιμη πρόταση νόμου την οποία καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση τη Δευτέρα. Σε συνομιλία που έχει με «Το Βήμα» ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ( οποίος συναντάται τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ανέφερε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση η οποία ρυθμίζει στα πλαίσια του Συντάγματος το τηλεοπτικό τοπίο: «Θα είναι ένας σωστός νόμος» προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Οσον αφορά το όνομα που θα προτείνει η ΝΔ για να είναι επικεφαλής του ΕΣΡ, κύκλοι του κόμματος έλεγαν ότι δεν είναι το ζητούμενο αυτή την ώρα αυτή. Θα ακούσουν, όπως είπαν και τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα πράξουν ανάλογα.