Με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά - Η συζήτηση πλέον επί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2016 19:28 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18/10/2016 23:51
Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το ΣτΕ έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά, ανατρέποντας, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, την εισήγηση του κ. Γιώργου Παπαγεωργίου προς την Ολομέλεια. Φήμες αναφέρουν ότι ένας εκ των συμβούλων δήλωσε κώλυμα.
Ο εισηγητής μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και τοποθετήθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παπά για λόγους «ανωτέρας βίας», όπως είπε χαρακτηριστικά . Τα επιχειρήματά του ήταν τα εξής:
«Έχουμε να σταθμίσουμε δύο αγαθά, είπε. Το πρώτο είναι η αδειοδότηση που δεν έγινε απο το ΕΣΡ. Το άλλο είναι η ανάγκη ύπαρξης αδειοδότησης, η οποία επιβάλλεται από τη νομολογία του ΣτΕ από το 2010 με αλλεπάλληλες σποφάσεις του σνωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.»
«Η ανυπαρξία του ΕΣΡ», δήλωσε ότι «οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προυποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δυο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου...»
Στη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας, η οποία διακόπηκε - σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη διάσκεψη δεν έχει οριστεί, θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα - συζητείται πλέον η ουσία της υπόθεσης, η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά με τον οποίο προκηρύχθηκε και έγινε η διαγωνιστική διαδικασία για την πλειοδοσία επί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, παρακάμπτοντας – λόγω εκτάκτου καταστάσεως, όπως διατείνεται η κυβέρνηση - την ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με αυτό βάσει Συντάγματος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύνοντα ρόλο στην ανατροπή της εισήγησης έπαιξε η «στοχοποίηση» ανώτερου δικαστικού που συμμετέχει στη διάσκεψη από την εφημερίδα «Αυγή» – θεωρείται κομματικό όργανο και ως εκ τούτου απηχεί τις θέσεις του κυβερνητικού κόμματος. Από την πλευρά τους ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιοδοξία ότι δεν θα κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και η διαδικασία θα περατωθεί όπως είχε σχεδιαστεί.
Κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βάσιμου και του έννομου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών.
Όμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha και Σκάι, καθώς και οι εταιρείες Alter Ego και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (ITV CP), έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Οι αιτήσεις, επικεντρώνονται στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων.
Θολό το τοπίο
Το κλίμα εν όψει της νέας συνεδρίασης είχε βαρύνει, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργόςΝίκος Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετέχει στη διάσκεψη μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν ιδιωτικά θέματα.
Επιπλέον, ένας από τους Συμβούλους φέρεται να αντιμετωπίζει θέμα υγείας. O α' αναπληρωματικός όμως έπαθε ατύχημα το μεσημέρι της Τρίτης. Οπότε αυτή τη στιγμή μένει ο δεύτερος αναπληρωματικός.