θνική Ελλάδας»
Σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα της Πορτογαλίας ο Κάρλος Ζέκα δήλωσε έτοιμος να αγωνιστεί στην εθνική Ελλάδας, ενώ μίλησε επίσης και για την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για την χώρα μας.
Αναλυτικά όσα είπε ο Ζέκα στο maisfutebol:
Για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό:«Ήμουν στην Βιτόρια Σετούμπαλ. Ο τότε προπονητής μου, Μπρούνο Ριμπέιρο, μου είπε ότι κάτι καλό θα γινόταν στην καριέρα μου. Δεν κατάλαβα τότε γιατί μιλούσε, αλλά αργότερα, με πήρε τηλέφωνο ο μάνατζέρ μου και μου είπε ότι υπάρχει πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής ήταν ο καθηγητής Ζεσουάλδο Φερέιρα και αυτός ήθελε την μεταγραφή μου. Τον ευχαριστώ γιατί του χρωστάω πολλά για αυτό που είμαι σήμερα».
Για το ότι είναι πια αρχηγός του Παναθηναϊκού: «Κέρδισα την θέση μου στην ομάδα και τα πράγματα έχουν πάει καλά. Είμαι έξι χρόνια εδώ και μπόρεσα να γίνω αρχηγός, είναι κάτι που με κάνει υπερήφανο, αλλά μου δίνει και ευθύνες. Είμαι, βέβαια, πολύ μακριά από το να θεωρηθώ ιστορική φιγούρα στον σύλλογο, κυρίως επειδή έχω κερδίσει μόνο έναν τίτλο, δυστυχώς. Το να μπεις στην ιστορία του συλλόγου εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια, αλλά θα ήθελα να αφήσω το σημάδι μου. Τώρα πλέον όμως νιώθω περισσότερο ως μέλος της οικογένειας».
Για την ελληνοποίησή του: «Είναι μία φυσική εξέλιξη. Είναι η έκτη χρονιά μου στην Ελλάδα, πρόσφατα ανανέωσα μέχρι το 2019 και νιώθω καλά στην ομάδα και την χώρα. Μου αρέσει πολύ εδώ. Νιώθω την αγάπη των Ελλήνων και ό, τι είμαι σαν παίκτης το οφείλω στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχω μία ακρόαση στις 9 Νοεμβρίου. Πρέπει να μιλήσω στους δικαστές ελληνικά και να αναφερθώ στην ιστορία της Ελλάδας. Μετά, ανάλογα με το πώς θα πάει, θα συνεχιστεί η δουλειά με τα έγγραφα. Το επόμενο βήμα είναι το διαβατήριο, αλλά νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα πάνε όλα γρηγορότερα».».
Για την εθνική Ελλάδας: «Έχει αρχίσει η διαδικασία ελληνοποίησής μου. Κανένας δεν μου είχε μιλήσει προηγουμένως από την εθνική, αλλά θέλω να γίνω Έλληνας πολίτης. Ο πρόεδρος μου μίλησε και ασχολήθηκε με τα χαρτιά. Ποιος ξέρει αν στο μέλλον θα μου δοθεί η ευκαιρία να κληθώ στην εθνική Ελλάδας».
Για το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί στην εθνική Πορτογαλίας: «Ποτέ δεν με πήρε κάποιος από την ομοσπονδία της Πορτογαλίας. Είναι λογικό. Η Πορτογαλία είναι μία χώρα με πολλά ταλέντα και πολλοί καλοί νέοι παίκτες εμφανίζονται συνεχώς. Ίσως όμως είναι καλό το ότι δεν έπαιξα ποτέ στην Πορτογαλία, γιατί ίσως έχω την ευκαιρία να εκπροσωπήσω άλλη χώρα και να νιώσω χρήσιμος. Νομίζω ότι μπορεί να είμαι πιο σημαντικός για την Ελλάδα απ' ότι για την Πορτογαλία. Η Ελλάδα δεν είναι εύκολη ομάδα, έχει ποιότητα, αλλά νομίζω ότι μπορώ να είμαι πιο σημαντικός».
Για το γεγονός ότι πολλοί Πορτογάλοι δεν προσαρμόζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Το ποδοσφαιρικό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό. Προσπάθησα να καταλάβω ότι ο κόσμος έχει πολύ θυμό και μία αίσθηση αδυναμίας απέναντι στο σύστημα. Γρήγορα ταυτίστηκα με τους φιλάθλους και τους ανθρώπους του συλλόγου. Είναι ένα τίμιο έμβλημα, προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα με τον σωστό τρόπο. Η μάχη τους είναι και δική μου οπότε αυτό με έκανε να μείνω».
Για τα ντέρμπι με τον Ολυμπακό: «Είναι ατμόσφαιρα που θέλει να ζει κάθε παίκτης. Είναι κάτι ανεξήγητο. Είναι φανταστικό να το ζεις. Το να βγαίνεις στο γήπεδο σε τέτοια παιχνίδια σου προκαλεί νευρικότητα, γιατί είναι ένα ματς που δεν έχει να κάνει μόνο με τον αγωνιστικό χώρο».
Για το μέλλον του: «Θέλω να μείνω εδώ, έχω φιλοδοξίες. Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν με βλέπω κάπου αλλού εκτός από εδώ».
Για τους Έλληνες: «Η ζωή είναι ωραία εδώ, μου αρέσει πιο πολύ από την Πορτογαλία. Έχω οικογένεια στην Λισσαβόνα, κάτι που είναι πρόβλημα, αλλά όταν είμαι στην Πορτογαλία μου λείπει η Ελλάδα. Αυτή η χώρα είναι πανέμορφη, υπάρχει ζωή στους δρόμους και ο κόσμος είναι πολύ προσιτός και ευγενικός».
Για την οικονομική κρίση: «Πραγματικά δεν ζω την κρίση, δεν έχω άμεση γνώση του τι είναι, αλλά καταλαβαίνω από τους υπαλλήλους του συλλόγου, τους φίλους. Στην περιοχή που ζω βλέπω σημάδια της κρίσης. Δεν υπάρχει τόσος κόσμος στον δρόμο, στις καφετέριες. Υπάρχει κόσμος, αλλά όχι τόσος πολύς όσο πριν. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα».
Για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις: «Υπήρξαν ταραγμένες εποχές, οι Έλληνες ήταν νευρικοί. Υπήρχαν προβλήματα στο Σύνταγμα και ο κόσμος ήταν αγχωμένος. Τώρα δεν βλέπεις πολλά τέτοια. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είχαν συνηθίσει να έχουν τέτοια προβλήματα. Είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη ζωή, το φαγητό, την διασκέδαση, την νυχτερινή ζωή».