«Μία ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Είναι άνθρωποι που ένιωσαν τον πανικό και τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να οργανωθούν, να στηριχθούν κάπου και να ξαναφτιάξουν το μέλλον τους».
Κλιμάκια ειδικών σαρώνουν καθημερινά τις πυρόπληκτες γειτονιές για να απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων.
Από το πρωί μέχρι το βράδυ δύο κινητές μονάδες των «Γιατρών του Κόσμου» βρίσκονται μπροστά από το δημαρχείο της Ραφήνας, αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά που εξακολουθούν να φθάνουν για ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Από φροντίδα τραυμάτων και εγκαυμάτων μέχρι αντιμετώπιση αναπνευστικών και καρδιολογικών προβλημάτων, η ομάδα των γιατρών, κυρίως παθολόγων και παιδιάτρων με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά, έχει φροντίσει όλες αυτές τις μέρες περισσότερα από 250 άτομα κάθε ηλικίας.
«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι πολύ φορτισμένοι και αποδιοργανωμένοι. Οσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί», λέει η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου, παιδίατρος και μέλος της οργάνωσης, εξηγώντας ότι καθημερινά εκείνη και η ομάδα της δίνουν όλο τους τον εαυτό για να απαλύνουν όσο μπορούν τον πόνο των πληγέντων. «Κουβεντιάζουμε μαζί τους και προσπαθούμε με πολύ ήρεμο τρόπο να τους χαλαρώσουμε. Είμαστε καλά εκπαιδευμένοι για να τους μεταφέρουμε την αισιοδοξία μας. Εφόσον πάντως κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο τους παραπέμπουμε σε ψυχολόγους», τονίζει η ίδια.
Από την κινητή μονάδα των «Γιατρών του Κόσμου» έχουν περάσει και παιδιά, ωστόσο ευτυχώς, λέει η παιδίατρος της οργάνωσης, τα περισσότερα τώρα πια έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. «Είδα παιδιά με φοβίες, τρομαγμένα, που έχουν “κλειστεί” στον εαυτό τους. Νιώθουν ανασφάλεια και νομίζω θα περάσει αρκετός καιρός για να επουλωθούν οι πληγές τους», μας λέει η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου. «Είδαμε πολλά παιδιά που είναι τρομοκρατημένα, αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Η θλίψη βρίσκεται στα μάτια τους. Σαν σιωπηλοί θεατές, ανήμποροι να αντιδράσουν», συμπληρώνει η κοινωνική λειτουργός Αντωνία Κάτσαρη.
Για τους επόμενους τρεις τουλάχιστον μήνες, οι κινητές μονάδες των «Γιατρών του Κόσμου» θα παραμείνουν μπροστά από το δημαρχείο της Ραφήνας. Η παιδίατρος της οργάνωσης μέσω της «Κ» δίνει κάποιες βασικές συμβουλές σε όσους έχουν επιλέξει να μην απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. «Θα πρέπει να βρέχουν τις αυλές τους ώστε να μην εισπνέουν τις τοξικές ουσίες, να κλείνουν τα παράθυρα και να βάζουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά τους. Καλό θα είναι επίσης να πίνουν αρκετό νερό καθώς και γάλα», επισημαίνει.
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή ένα ακόμη κλιμάκιο μη κυβερνητικής οργάνωσης, αυτό των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», βρισκόταν στο Μάτι παρέχοντας ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη σε πυρόπληκτους. Σε πολλές περιπτώσεις βοήθησαν ακόμη και εθελοντές, είτε δίνοντάς τους οδηγίες για την ασφάλειά τους είτε φροντίζοντας τα τραύματά τους. Ο γιατρός Κώστας Παπαϊωάννου, μέλος των ΓΧΣ που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει, λέει στην «Κ» πως για τους ανθρώπους που έζησαν τον εφιάλτη, το βάρος θα πρέπει τώρα να δοθεί στην τόνωση του αισθήματος της ασφάλειας. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ζωντανοί. Επειδή τέτοιες καταστάσεις αναβιώνουν το σοκ έπειτα από ένα διάστημα, ο στόχος θα πρέπει να είναι η συνεχής υποστήριξή τους για να τονωθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση και να πατήσουν ξανά στα πόδια τους», τονίζει.
Σκηνές από μέτωπα
Ο ίδιος, που είναι από τους ιδρυτές των ΓΧΣ, έχει βρεθεί πολλές φορές σε μέτωπα πολέμου. Κάποιες εικόνες που είδε μπροστά του τις προηγούμενες ημέρες, επανέφεραν στη μνήμη του, μας λέει, σκηνές από αυτά τα μέτωπα. «Οι πρώτες εικόνες παρέπεμπαν σε βομβαρδισμένα τοπία. Καμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, στάχτες παντού. Οπως ακριβώς σε μια εμπόλεμη ζώνη»