Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Βυθισμένη στο χάος ξανά η Βενεζουέλα


 Εκκληση Γκουαϊδό για νέες διαδηλώσεις, απειλεί με διώξεις ο Μαδούρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν χθες πολλές περιοχές της Βενεζουέλας – Σφοδρές συγκρούσεις και μεταξύ στρατιωτών – Σε νέες διαδηλώσεις καλεί ο Γκουαϊδό, «απέτυχε το πραξικόπημα» λέει ο Μαδούρο


ΤοΒΗΜΑ Team
Βυθισμένη στο χάος ξανά η Βενεζουέλα: Εκκληση Γκουαϊδό για νέες διαδηλώσεις, απειλεί με διώξεις ο Μαδούρο | tovima.gr
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την χθεσινή προτροπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για εξέγερση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και τις βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας μεταξύ πολιτών και στρατιωτών.
Από τα χθεσινά επεισόδια στους δρόμους του Καράκας τραυματίστηκαν πάνω από 50 πολίτες και στρατιωτικοί. Μερίδα του στρατού τάχθηκε στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό ενώ ένα μεγάλο μέρος έμεινε δίπλα στον Νικολάς Μαδούρο. Έτσι, εκτός από τους πολίτες της Βενεζουέλας και ο στρατός εμφανίζεται διχασμένος.
Μετά τις χθεσινές συγκρούσεις στους δρόμους και την κατάληψη δημοσίων κτιρίων από υποστηριχτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους,  ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. 

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην «Επιχείρηση Ελευθερία». Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (…). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα — επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα — ο Μαδούρο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».
Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Δεν θα μείνει ατιμώρητη η απόπειρα πραξικοπήματος»

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.
Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

Σε κατάσταση συναγερμού οι στρατιωτικές βάσεις

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», σημείωσε.
Ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Βίαιες συγκρούσεις

Χθες στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους πολίτες σε εξέγερση προκειμένου να φύγει από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο. Στο κάλεσμα του Γκουαϊδό ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολιτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις . Ωστόσο, μερίδα του στρατού συντάχθηκε πίσω από τον Γκουαϊδό και δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου στρατιωτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιωτικούς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως ο στρατός έχει χωριστεί στα δύο.
Το βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, γυρίστηκε στην αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας και σε αυτό ο Γκουαϊδό συνοδεύεται από πολλούς στρατιώτες και τον κρατούμενο ακτιβιστή Λεοπόλδο Λόπεζ, βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.
Λίγη ώρα αργότερα, δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα, ενώ θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
«Τώρα είναι η ώρα!. Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Δεκάδες τραυματίες

Ο πρώτος απολογισμός από τα επεισόδια, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται δηλώσεις προέδρου ιατρικού κέντρου, κάνει λόγο για 52 τραυματίες στο Καράκας. Οι 32 φέρεται να τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, ένας από πυροβολισμό, 16 έφεραν μικροτραυματισμούς και τρεις έφτασαν μέχρι το ιατρικό κέντρο με αναπνευστικά προβλήματα.
Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Κολομβία και Βραζιλία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας», επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό, ενώ ο ΟΗΕ προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία». Αντίθετα, υπέρ του Μαδούρο είναι η Κούβα, η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ το Μεξικό παραμένει ουδέτερο.