Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

«Εμφύλιος» υπουργών – βουλευτών – «Αντάρτικο» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Παγώνει» η κυβέρνηση τις βουλευτικές τροπολογίες

«Εμφύλιος» υπουργών – βουλευτών –  «Αντάρτικο» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ | tovima.gr
Αντιμέτωπη με τους βουλευτές της βρίσκεται πλέον κυβέρνηση, η οποία μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας στιγμής
προς άγραν ψήφων μέσω των τροπολογιών, ανακοίνωσε δια στόματος του Σ. Φάμελλου, ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία.
Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ με τον Αν. Λοβέρδο να κάνει λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες και παραβίαση του Συντάγματος και του κοινοβουλευτικού ήθους. «Θα ερχόμαστε θα σας καταγγέλλουμε και θα αποχωρούμε. Θα είστε μόνοι σας, δεν συμπράττουμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η ΝΔ δεν προσήλθε καν στην Ολομέλεια, όπως έχει ανακοινώσει προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ και το ΚΚΕ κατήγγειλε την διαδικασία δια της Λιάνας Κανέλλη που δήλωσε ότι το κόμμα της θα αποχωρήσει διότι όπως είπε είναι σα να βρισκόμαστε σε εαρινή σύναξη τακτοποιητών και συμφεροντοφυλάκων.
Σε άλλο κλίμα η εκπρόσωπος του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη είπε ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων εξηγήθηκε ότι τα νομοθετήματα που συζητάμε «είναι ώριμα και δεν είναι επίδικα μεγάλων αντιθέσεων». «Άρα η ιδέα ότι πρέπει να κατεβάζουν όλοι τα μολύβια τους μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές δίνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Για λόγους φιλελευθερισμού η Βουλή πρέπει μέχρι όσο να είναι ανοικτή να κάνει τη δουλειά της», τόνισε χαρακτηρίζοντας «κραυγαλέα υπερβολή τα περί αντισυνταγματικότητας και μη νομιμοποίησης».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα για την συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής που είναι απόλυτα νομιμοποιημένη να συζητάει», επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως ηθικό» να έρχονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς ψήφιση στην Βουλή. Όσον αφορά τις αντιδράσεις για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, είπε ότι «η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αυτή την ιδιότυπη περίοδο που έχει να κάνει με την προαναγγελία της διάλυσης της Βουλής παρότι μπορεί να υπάρχουν ζητήματα σε τροπολογίες βουλευτών, είναι να μην γίνουν δεκτές».
Η δήλωση αυτή όμως θορύβησε τους κυβερνητικούς βουλευτές που είχαν καταθέσει τροπολογίες (συνολικά 15). Όπως τόνισε ενοχλημένος ο Μ. Μπαλαούρας, με αυτές λύνονται πολλά κοινωνικά προβλήματα. «Γιατί να τρομοκρατηθούμε; Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια επιλογή και να δει τις τροπολογίες των βουλευτών κι εμείς μπορούμε να το αποφασίσουμε. Και εμείς νομοθετούμε», σημείωσε. Αλλά και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, παρενέβη λέγοντας ότι «όσο λειτουργεί η Βουλή και είναι σε εξέλιξη των κοινοβουλευτικό έργο, έχουν δικαίωμα αν όχι υποχρέωση οι βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες». «Δεν είναι δυνατόν να λέμε συλλήβδην ότι δεν γίνονται δεκτές. Δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση οι βουλευτές να καταθέτουν τις προτάσεις τους», πρόσθεσε. Αλλά και η Ευαγγελία Βαγιωνάκη σχολίασε ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τροπολογίες και ζήτησε το δικαίωμα αυτό να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.
Ενώ και ο Ηλίας Καματερός συντάχθηκε με την άποψη αυτή υποστηρίζοντας δική του τροπολογία, όπως και η Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Γ. Παπαφιλίππου, ενώ η Εύη Καρακώστα είπε ότι η τροπολογία της δεν αναφέρεται καν στην εκλογική της περιφέρεια ώστε να μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει για «φωτογραφική» τακτοποίηση. Υπήρξε ωστόσο και αντίλογος, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σιμορέλη να επισημαίνει ότι «γεννάται ένα θέμα εδώ -από χθες γνωρίζαμε ότι δεν θα γίνουν δεκτές». Ενδεικτικό του χάους που έχει προκληθεί, είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς ζήτησε να γίνει κατ’ εξαίρεση αποδεκτή η τροπολογία της Γιώτας Κοζομπόλη. Μάλιστα σε νέα παρέμβασή του ο κ. Μπαλαούρας θύμισε στον κ. Φάμελλο και την κυβέρνηση ότι τις τροπολογίες πριν τις καταθέσουν οι βουλευτές τις πάνε στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. «Εξεπλάγησαν όλοι από την θέση σας. Δεν θεωρείται σώφρον. Υπάρχουν αναγκαιότητες που έχουν εντοπίσει οι βουλευτές. Αυτές είναι οι δουλειές τους», σημείωσε. Ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος, αν και δεν έχει καταθέσει κάποια τροπολογία, έθεσε ευθέως μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ υπουργών και βουλευτών: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ώριμο είναι ό,τι προτείνεται από υπουργούς και δεν είναι ώριμο ότι προτείνεται από τους βουλευτές».
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Φάμελλος για να απαντήσει στις «συντροφικές» επικρίσεις των βουλευτών και προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε, πρότεινε να κρίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί που εκκρεμεί νομοσχέδιό τους αν μπορούν να συμπεριλάβουν σε νομοσχέδιό τους τις προτάσεις των βουλευτών ως υπουργικές τροπολογίες. Και επανέλαβε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «να μην δεχθούμε την εισαγωγή σε ψηφοφορία βουλευτικών τροπολογιών διότι είναι μια διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής». «Χρειάζεται υψηλότερος βαθμός προστασίας των διαδικασιών», είπε και ξεκαθάρισε πως σε ό,τι τον ίδιο «η κατάθεση των προτάσεων των βουλευτών δεν θα γίνουν αποδεκτές», προτρέποντας τους βουλευτές να απευθυνθούν σε άλλους υπουργούς αν θέλουν να συμπεριλάβουν προτάσεις τους με άμεσο χαρακτήρα με την μορφή υπουργικών τροπολογιών.