Βούτηξε στα βαθιά του Αθλητισμού και κολυμπάει με απλωτές ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ξέρει ο νέος υφυπουργός ότι δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Όπως, άλλωστε, θα διαβάσετε και σε άλλες σελίδες, η προίκα που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δη από τον Γιώργο Βασιλειάδη δημιουργούν την αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, αλλά και γενικότερα ο αθλητισμός αποτελούν συνεχόμενα ναρκοπέδια.
Ο Αυγενάκης, πάντως, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ούτε, βέβαια, και οι διοικούντες την UEFA μένουν αδρανείς. Γνωρίζουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Γι’ αυτό και έγινε ήδη η πρώτη επαφή ανάμεσα στον Έλληνα υφυπουργό Αθλητισμού και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Και δεν μιλάμε για επικοινωνία με τους επιτετραμμένους στη χώρα μας, δηλαδή, τον Χέμπερτ Χούμπελ ή τον υπερσύμβουλο Πετρ Φούσεκ, αλλά για επαφή με το ανώτερο διοικητικό επίπεδο.
Στην επαφή έγινε σαφής η επιθυμία των δύο πλευρών για μία συνάντηση. Και, μάλιστα, σύντομα. Μένει ο καθορισμός της ημερομηνίας και του τόπου. Αλλά όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η γνωριμία από κοντά θα γίνει άμεσα.
Εποχή Κοντονή
Για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση μοιάζει πολύ με εκείνη που επικρατούσε το καλοκαίρι του 2016 όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αποφάσισε να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον διορισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.
Με τη συνδρομή της UEFA και της FIFA που είχαν αντιληφθεί πώς δεν πήγαινε άλλο. Έτσι, διαμορφώνεται και τώρα το τοπίο. Στη Νιόν υπάρχουν ολόκληροι φάκελοι με καταγγελίες από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες για τη δράση των αντιπάλων τους.
Ο ΠΑΟΚ καταγγέλλει την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» τους δύο «δικεφάλους» για τη δράση του ενός στην ΕΠΟ και του άλλου στις διάφορες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Από την πλευρά της η «Ένωση» κατηγορεί την ομάδα της Θεσσαλονίκης για έλεγχο της Ομοσπονδίας και τους Πειραιώτες ότι επιδιώκουν την επιστροφή στο παρελθόν. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο Παναθηναϊκός, που κατά καιρούς έχει καταγγείλει τους πάντες.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να αποδειχθεί το αληθές των κατηγοριών δημιουργούν εικόνα ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας με στοιβαγμένους φακέλους. Και στην UEFA θέλουν να βάλουν τα πράγματα σε μία τάξη. Γνωρίζουν ότι για να τα καταφέρουν θα χρειαστούν τη σύμπραξη του Λευτέρη Αυγενάκη. Γι’ αυτό θέλουν να συναντηθούν μαζί του και να επεξεργαστούν από κοινού ένα πλάνο που θα βγάλει το ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο.
Όλοι αναλώσιμοι
Το 2016 ο Κοντονής εξασφάλισε τη συγκατάθεση των διεθνών φορέων και προχώρησε στην αποπομπή από την ΕΠΟ όσων βρίσκονταν απέναντι από εκείνον και τους συνομιλητές του. Η διοίκηση του Γιώργου Γκιρτζίκη θυσιάστηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ομοιότητες του σήμερα με εκείνη τη χρονιά προαναγγέλλουν άμεσες εξελίξεις στην Ομοσπονδία. Όπως, άλλωστε, έχουν αντιληφθεί άπαντες, στο ποδόσφαιρο είναι όλοι αναλώσιμοι.
Ακόμα και ο Ευάγγελος Γραμμένος κινδυνεύει πλέον με τράβηγμα του χαλιού που βρίσκεται κάτω από τα πόδια του. Εντάξει, στη FIFA και την UEFA λένε κατηγορηματικά ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ είναι τίμιος.
Ακόμα και αν συμφωνήσουμε με την άποψη των ξένων, θα ταυτιστούμε και με τη νέα επισήμανσή τους. «Άλλο τίμιος και άλλο επαρκής», λένε πλέον και το μήνυμα προφανώς γίνεται αντιληπτό.
Κατά συνέπεια η προοπτική αλλαγής στη διοίκηση της Ομοσπονδία μόνο απίθανη εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται. Είπαμε ότι στη Νιόν έχουν αποφασίσει να παίξουν μπάλα με τον υφυπουργό Αθλητισμού και γι’ αυτό θα του δώσουν πολλές ασίστ.
Παράπονα απ’ τον Βασιλειάδη
Στην UEFA θέλουν τη συνεργασία με τον Αυγενάκη διότι έχουν πολλά παράπονα από τον Γιώργο Βασιλειάδη. Στον προκάτοχο του Αυγενάκη χρεώνουν σειρά παρεμβάσεων στο ποδόσφαιρο όπως η δια νόμου αναδιάρθρωση των κατηγοριών.
Για τη διαμόρφωση του τοπίου στο ποδόσφαιρο πρέπει να αποφασίζει το άθλημα και όχι η πολιτεία απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί η εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ να ορθώσει ανάστημα στον υφυπουργό Αθλητισμού.
Ακόμα και για τους χειρισμούς του στο θέμα του Βασίλη Γκαγκάτση κατηγορούν τον Βασιλειάδη. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί σε επίπεδο FIFA και UEFA να αποπέμπονται προσωπικότητες σαν τον Μισέλ Πλατινί και στην Ελλάδα να διαφεντεύει το άθλημα κάποιος που έχει καταδικαστεί για κακουργηματική πράξη και είναι κατηγορούμενος και για άλλες ενέργειες ίδιου επιπέδου.
«Δεν μπορεί να διώχνει ο Κοντονής την προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ επειδή συμμετείχαν σε αυτήν οι εμπλεκόμενοι στην κάρτα υγείας και να επιτρέπει ο υφυπουργός την επιστροφή στο ποδόσφαιρο του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση», λένε στη Νιόν.
Είμαστε λοιπόν σε αναμονή για τη συνάντηση του Αυγενάκη με την ηγεσία της UEFA. Και, βέβαια, για τις εξελίξεις που αυτή θα επιφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο