Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Ολυμπιακός: Πέταξε έξω τους πλούσιους και παίρνει το χρυσάφι





Βουτιά στο… χρυσάφι των ομίλων του Champions League σε βάρος μίας πλούσιας ομάδας κάνει ο Ολυμπιακός. Μετά το εντυπωσιακό 4-0 του πρώτου αγώνα στο
Καραϊσκάκη κόντρα στην Κράσνονταρ η θρυλική ταξιαρχία του Πέδρο Μαρτίνς ετοιμάζεται να κάνει στη Ρωσία το καθοριστικό άλμα, που θα του αποφέρει πάνω από 38 εκατομμύρια ευρώ! Με την πρόκριση στα πλέι οφ οι Πειραιώτες είχαν ήδη εξασφαλισμένα 10 εκατομμύρια ευρώ. Με τη συμμετοχή στους ομίλους θα πάρουν μπόνους 15,25 εκατομμυρίων ευρώ, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης, ενώ δικαιούνται και 13 εκ. ευρώ επιπλέον από την κατάταξή τους, καθώς ανάμεσα στις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν, έχουν την 20η καλύτερη βαθμολογία.
Η Κράσνονταρ ατύχησε. Για να γίνει αντιληπτό το οικονομικό της μέγεθος, αρκεί να επισημάνουμε ότι αυτά τα χρήματα, δηλαδή λίγο πάνω από 26 εκ. ευρώ, είναι το ποσό, που έχει ξοδέψει έως τώρα για τις φετινές μεταγραφές. Η Ρώσικη ομάδα, που έχει μόλις 11 χρόνια ζωής, κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα από τον Ολυμπιακό κι έχει ρίξει του κόσμου τα λεφτά για την ενίσχυσή της. Παρά την οικονομική της δύναμη όμως, λύγισε αγωνιστικά μπροστά στους ερυθρόλευκους του Πειραιά.
Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία του Ολυμπιακού, ξεδιπλώνουμε το οικονομικό μέγεθος της αντιπάλου του.
Η ΦΚ Κρασνοντάρ (ФК Краснодар στα ρώσικα) έχει την έδρα της στην ομώνυμη πόλη της Ρωσίας και ιδρύθηκε πρόσφατα: Στις 22 Φεβρουαρίου 2008 συγκεκριμένα. Όταν, δηλαδή, ο Ολυμπιακός πλησιάζει στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, εκείνη είναι από τους καινούργιους συλλόγους και σίγουρα ο πιο μικρός σε ηλικία στο Champions League. Μόλις πριν από δέκα χρόνια ανέβηκε στην 1η Εθνική κατηγορία, τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου. Το 2009 ο σύλλογος τερμάτισε στη 10η θέση και το 2010 προβιβάστηκε στην κορυφαία κατηγορία, τη ρωσική λίγκα. Το 2011 στην πρώτη περίοδό της στα σαλόνια είχε τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας. Αυτά στη σύντομη ιστορία της αναφορικά με τα αγωνιστικά πεπραγμένα, αλλά τα οικονομικά δεδομένα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ομάδας είναι ο δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Γκαλίτσκι, ο οποίος κατέχει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μάγκνιτ». Ο σύλλογος μπορεί να μην έχει συμπληρώσει ούτε 12 χρόνια ζωής, όμως έχει ήδη μεγάλη οικονομική αξία.  Σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα transfermarkt.com, η Κράσνονταρ αποτιμάται στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο με 147,65 εκατομμύρια ευρώ. Για τη σημασία αυτού του αριθμού αρκεί να σας επισημάνουμε ότι κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα είναι η αξία του Ολυμπιακού. Με βάση στοιχεία της ίδιας ιστοσελίδας, ο Ολυμπιακός κοστίζει σήμερα 80 εκατ. ευρώ
Οι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες του ρωσικού κλαμπ φαίνονται κι από τα χρήματα που έχει δαπανήσει για μεταγραφές έως σήμερα. Σύμφωνα πάντα με το  transfermarkt.com, η Κράσνονταρ έχει βγάλει από το ταμείο της προς το παρόν 20,4 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζει εισόδημα 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι δαπάνες της έχουν φτάσει τα 26,40 εκατ. ευρώ.
Τι κάνει την ίδια ώρα η ΠΑΕ Ολυμπιακός; Μόλις 1,67 εκατ. ευρώ έχει χασούρα στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Τα έξοδά της έχουν φτάσει τα 9,40 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα το εισόδημά της είναι 7,75 εκατ. ευρώ.
Στο μεταγραφικό πεδίο, η πιο ακριβή κίνησή της ήταν η απόκτηση του Γάλλου Ρεμί Καμπελά. Πήρε τον 29χρονο επιτελικό μέσο από τη Σεντ Ετιέν αντί 12 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και τα 9 εκατ., που έδωσε στη Φέγενορντ, για να πάρει έναν άλλο παίκτη της μεσαίας γραμμής, τον 24χρονο Τόνι Βιλένα από την Ολλανδία και την Ανγκόλα δεν είναι καθόλου λίγα.
Η οικονομική της άνεση φαίνεται κι από το μεγάλο γήπεδο που δημιούργησε. Το στάδιο Κουμπάν, το οποίο αποτελεί την έδρα της, έχει χωρητικότητα 35.059 θέσεων και καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες των φίλων της. Σκεφτείτε ότι η Μπασακσεχίρ, την οποία αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στον 2ο προκριματικό γύρο, έχει το «Φατίχ Τερίμ» με τη μισή χωρητικότητα από αυτή του ρωσικού γηπέδου (κάτι παραπάνω από 17.000).
Πάντα σε σχέση με το οικονομικό, έχει ξεχωριστή σημασία ένα στοιχείο γενικά για την πόλη. Το Κράσνονταρ, στον νότο της Ρωσίας, έχει τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Έχει εξαιρετικά ισχυρή οικονομία και τα αγαθά της φτάνουν σε όλη τη ρωσική επικράτεια.
Για τα αγωνιστικά τώρα, να σημειωθεί ότι την περασμένη περίοδο τερμάτισε 3η  στο πρωτάθλημα της χώρας της. Δεν έχει τίτλους να επιδείξει, πάντως πέρσι έφτασε μέχρι και τη φάση των «16» του Europa League. Τα χρώματά της είναι πράσινο, μαύρο και λευκό. Έχει ήδη αρχίσει τις υποχρεώσεις της για το φετινό πρωτάθλημα Ρωσίας, και στα πρώτα τέσσερα ματς είχε δυο νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα στην πρεμιέρα από την Γκρόζνι.
Η Κράσνονταρ του 4-3-3 που εφαρμόζει ο Μουράντ Μουσάεβ, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ομάδα του στην επίθεση και τα άκρα της γραμμής κρούσης, άρχισε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.
Από τις πλέον τουριστικές και κοσμοπολίτικες περιοχές της Ρωσίας
Στα τόσα ταξίδια που έχει κάνει ο Ολυμπιακός για το Champions League από το 1997 έως σήμερα θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μία ακόμα εμπειρία στη Ρωσία, αντιμετωπίζοντας την Κράσνονταρ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό, κι ας αποφεύγονται τα… κρύα και τα χιόνια, που θα είχαμε σε άλλη χρονική περίοδο. Επί τη ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στη ρωσική πόλη θα γίνει η ρεβάνς. Το πρώτο ματς είναι στο Φάληρο στις 21 Αυγούστου (10μμ ώρα έναρξης) και ο επαναληπτικός στο Κράσνονταρ στις 27 του μήνα (ίδια ώρα έναρξης για την Ελλάδα).
Η περιοχή του Κουμπάν κατ’ αρχάς, όπου βρίσκεται το Κράσνονταρ, στη νότια πλευρά της χώρας κι ανάμεσα στη Γεωργία και την Ουκρανία, θεωρείται από τις πλέον τουριστικές και κοσμοπολίτικες της Ρωσίας. Κι αυτό διότι στις παράκτιες περιοχές της βρίσκονται τα κυριότερα παραθεριστικά κέντρα της Ρωσίας (Σότσι, Ανάπα, Γκελεντζίκ, Τουάπσι, Εΰσκ).
Η περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας, δεδομένου ότι σε αυτή λειτουργούν τα μεγαλύτερα λιμάνια για τη μεταφορά πετρελαιοειδών (πόλεις Τουάπσι και Νοβοροσσίσκ). Διαθέτει, φυσικά, πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και σημαντικά αποθέματα σε μεταλλικό νερό.
Το Κράσνονταρ είναι πρωτεύουσα του Κράι Κρασνοντάρ, γνωστό και ως Κουμπάν, με πληθυσμό 710.400 κατοίκους. Είναι μακριά από τη Μόσχα και συγκεκριμένα απέχει 1.539 χιλιόμετρα. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Γιεκατερινοντάρ ή Αικατερινοντάρ και σήμαινε το «Δώρο της Αικατερίνης» ως αναγνώριση της παροχής γης από την Μεγάλη Αικατερίνη στην περιοχή του Κουμπάν στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Δεκέμβριο του 1920, το Γιεκατερινοντάρ μετονομάστηκε σε Κράσνονταρ.