Πολλά είναι τα προβλήματα στο δρόμο προς τις εκλογές. Ειδικά οι λανθασμένες επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο που εξέθεσαν τον πρωθυπουργό και τα ηχηρά «όχι» που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας
Οποιοι νόμιζαν ότι οι αναταράξεις για το ευρωψηφοδέλτιο μετά το το Βατερλώ με την Μυρσίνη Λοϊζου θα σταματούσαν τελικά γελάστηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται
αντιμέτωπος με μια μείζονα κρίση, αφενός γιατί η ήττα στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι μεγάλη. Αφετέρου γιατί οι λανθασμένες επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος.
Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού, ο εκνευρισμός είναι έντονος σε πολύ μεγάλο τμήμα της κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο και το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ την ίδια στιγμή βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από το κυβερνών κόμμα οι πολύ αρνητικές δημοσκοπήσεις, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να συνεχίζει να επιδρά καταλυτικά στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα τις επόμενες ημέρες, αν και διάφορες υποθέσεις του δημιουργούν ζητήματα στο ηθικό πλεονέκτημα, όπως π.χ. η ιστορία της Μυρσίνης Λοΐζου που αποσύρθηκε την προπερασμένη Παρασκευή από την ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος, μετά τα δημοσιεύματα ότι εισέπραττε επί πέντε και πλέον έτη τη σύνταξη της θανούσης μητέρας της, αλλά και ότι καταδικάστηκε για την παράνομη είσπραξή της σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.
Παράλληλα μείζον θέμα ανέκυψε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα του γιου τού Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επικρίσεις - σε αυτήν τη φάση σε παρασκηνιακό επίπεδο - για την επιλογή Τσίπρα. Μπορεί για το Μέγαρο Μαξίμου η επιλογή Κόκκαλη να θεωρείται άριστη επιλογή, ωστόσο για πάρα πολλά στελέχη κρίνεται ως μια λανθασμένη κίνηση που στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνική και κομματική βάση. Και αυτό διότι, όπως λένε κατ' ιδίαν, καθώς αποφεύγουν μέχρι στιγμής τις δημόσιες αναφορές για ευνόητους λόγους, τα προηγούμενα χρόνια κυριαρχούσε ο όρος «διαπλοκή» και είχε ταυτισθεί με την οικογένεια Κόκκαλη.
Η λίστα των «όχι»
Στη σκιά των παρασκηνιακών επικρίσεων για την υποψηφιότητα Κόκκαλη, αίσθηση προκαλούν και οι αρνήσεις που υπήρξαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημάδι που δείχνει και το ευρύτερο κλίμα για το κυβερνών κόμμα. Η πιο ηχηρή άρνηση για μη συμμετοχή στην ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος που δημοσιοποιήθηκε με δική της πρωτοβουλία ήταν της ιστορικού και πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, που μάλιστα πρωταγωνιστεί και στην Πρωτοβουλία «Γέφυρα» για τη σύγκλιση δυνάμεων και φορέων της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις υποψηφιότητες της τραγουδίστριας Ραλλίας Χρηστίδου, της ηθοποιού και πρώην υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και του ολυμπιονίκη στο τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη, οι αρνήσεις είναι αυτές που συζητούνται περισσότερο. Σε αυτήν τη λίστα των «όχι» στις προσκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, η γνωστή τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου. Είχε προηγηθεί η γνωστή δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα που είπε «όχι» στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος μετέφερε πρόταση του Πρωθυπουργού, ενώ μακριά έμεινε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που δεν ήθελε εμπλοκή - κι αυτό επίσης πάγωσε τον ΣΥΡΙΖΑ που του είχε κάνει επίσημη πρόταση.
Υστατη προσπάθεια
Αυτό το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριάρχησαν οι επικριτικές αναφορές για τους χειρισμούς που έχουν γίνει με το ευρωψηφοδέλτιο.
Σε αυτό το τοπίο που έχει πολλά μαύρα σύννεφα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μεγάλη, ανοιχτή συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας (συνδιάσκεψη) στις 6 Απριλίου, το επόμενο Σάββατο, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου. Σε αυτήν τη σύναξη πέφτει μεγάλο βάρος και εκεί αναμένεται να βρεθούν εκτός από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα, φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Είναι σαφές από τη συζήτηση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός παίζει τα πολιτικά του… ρέστα στην κάλπη των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και έχει τεθεί σε διάταξη μάχης, αν και τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα κυκλοφορούν πολύ έντονα σενάρια για βουλευτικές εκλογές την ίδια ημέρα με την κάλπη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.