Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Γιώργος Πετρίκτσης Απόστολος Παύλος Ο φλογερός κήρυκα- του χριστιανισμού ---: Ο Αρνητής που αγάπησε



Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονταιΓ







Αν θέλει κάποιος να δει αυτήν την ουρανομήκη μορφή του Αποστόλου Παύλου , θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως οδηγό του τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Γι’ αυτό κι έχει λεχθεί πολύ σωστά ότι ο Απόστολος Παύλος είναι στόμα Κυρίου, «Παύλε στόμα Κυρίου», αλλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι το στόμα του Αποστόλου Παύλου.
Έτσι, σε μια ομιλία του περιγράφει τη μορφή του Αποστόλου, χρησιμοποιώντας ως υλικό την ταπεινοφροσύνη και συγχρόνως τη χάρη του Θεού.
Λέγει λοιπόν ο ιερός πατήρ: «Πρόσεχε τον Παύλο τον δάσκαλο της οικουμένης, τον πνευματικό ρήτορα, το σκεύος της εκλογής, το λιμάνι το ακύμαντο, τον πύργο τον ασάλευτο, εκείνον που με το μικροκαμωμένο σώμα του περικύκλωνε την οικουμένη και σας κάποιος φτερωτός περιέτρεξε αυτήν πρόσεχε εκείνον που δείχνει ταπεινοφροσύνη, τον ιδιώτη και φιλόσοφο, τον φτωχό και πλούσιο.
Εκείνον ονομάζω πραγματικό ταπεινόφρονα, εκείνον που υπέμεινε αμέτρητους κόπους, που έστησε αμέτρητα τρόπαια κατά του διαβόλου... Εκείνος που υπέμεινε φυλακές και πληγές και μαστιγώματα, εκείνος που κλήθηκε με ουράνια φωνή, εκείνος ταπεινοφρονεί λέγοντας “γιατί εγώ είμαι ο πιο ασήμαντος απ’ όλους τους αποστόλους και δεν είμαι ικανός να ονομασθώ απόστολος”...
Και αν θέλει κάποιος να γνωρίσει την ταπεινότητα και την αγάπη του Αποστόλου Πέτρου προς τον Κύριο, θα το κατανοήσει την ώρα του μαρτυρικού θανάτου του, όταν παρακαλάει τους δημίους του να τον σταυρώσουν ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω, διότι όπως είπε δεν θεωρούσε τον εαυτό άξιο να σταυρωθεί σαν τον αγαπημένο Δάσκαλο και Θεό του .
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες
Χρόνια πολλά στην Κόρινθο