Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μητσοτάκης: Διεθνές σκηνικό και οικονομία απαιτούν πολιτική αλλαγή


«Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ζήτημα του χρέους» - Ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ
Μητσοτάκης: Διεθνές σκηνικό και οικονομία απαιτούν πολιτική αλλαγή


Την πολιτική αλλαγή και την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβάλλει ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως την αναγκαία συνθήκη για να ορθοποδήσει και πάλι η χώρα και να εξέλθει όσο το σύντομα της οικονομικής κρίσης. Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.ο κ. Μητσοτάκης προέταξε την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν πολιτική αλλαγή στη χώρα με νέα σταθερή κυβέρνηση.
Παράλληλα, κινούμενος στη στρατηγική του ανοίγματος σε κεντρώες και κεντροαριστερές δυνάμεις, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει ουδετερότητα και ίσες αποστάσεις έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Η επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. είναι σαφής: προσέλκυση ψηφοφόρων από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ο στόχος είναι να συμπτυχθεί μια ευρύτερη, «πλατιά»_όπως είπε στην Κ.Ο._ κοινωνική συμμαχία (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούσε το ΠαΣοΚ άλλες δεκαετίες) και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου «πατριωτικού κινήματος».
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και μίλησε για εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό και ανέφερε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ίσων αποστάσεων και ουδετερότητας.
«Δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.και υπογράμμισε ότι μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστή κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οικονομική αδυναμία θέτει την Ελλάδα στο περιθώριο, και η χώρα αντιμετωπίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνοια.
Αρκετό σημείο της ομιλίας του το αφιέρωσε στην οικονομία όπως ήταν λογικό και στην πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Εστίασε ιδιαίτερα στην υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
«Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο θα ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επανεκκινήσει η μηχανή της ανάπτυξης και να ανοίξει το δρόμο για τις απολύτως αναγκαίες ιδιωτικές επενδύσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε στην ατζέντα του, ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα, την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ειδικά όσων απασχολούνται με "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης.
Για το ζήτημα του χρέους, ανέφερε ότι η ρύθμισή του είναι απαραίτητη, αλλά εξίσου απαραίτητες, διευκρίνισε, είναι και οι μεταρρυθμίσεις. «Η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται αλλά δεν θα μας βγάλει μόνη της από την κρίση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η κυβέρνηση πεισματικά οχυρώνεται πίσω από το χρέος. Η ίδια το διόγκωσε» ανέφερε.
Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εδώ και δύο χρόνια, αλλά και ότι πολλά ζητήματα της β' αξιολόγησης έπρεπε να είχαν κλείσει πολύ νωρίτερα και κάλεσε την κυβέρνηση να μη ρισκάρει μια νέα αποτυχία για χάρη ημέτερων συνδικαλιστών. Ο ίδιος προέβλεψε ότι λόγω των καθυστερήσεων της κυβέρνησης θα χαθεί η προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου και σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να φτάσει εκεί που ήμασταν πριν δύο χρόνια. «Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι θα είχε αποφευχθεί το 3ο μνημόνιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκτός από την ανάγκη πολιτικής αλλαγής που έθεσε ως κεντρικό στόχο και τα μηνύματά του προς πολλές πλευρές, όπως για μη ουδετερότητα και ίσες αποστάσεις, υπογράμμισε ότι το κόμμα του δίνει έμφαση στον θετικό πολιτικό λόγο και όχι στην εκμετάλλευση της οργής και του θυμού.
«Όλα όσα κάνουμε αφορούν ανθρώπους και οικογένειες και όχι αριθμούς. Θα εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η πολιτική μας ωφελεί τους πολλούς. Δεν θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο...Αυτό που σήμερα εκδηλώνεται παγκοσμίως είναι μια αντανακλαστική άμυνα πολιτών που έχουν απογοητευθεί.
Γνωρίζουμε καλά τον λαϊκισμό στην Ελλάδα» είπε και με παράπονο ουσιαστικά από διάφορα σχόλια και αναλύσεις, υπογράμμισε ότι η άνοδος της Ν.Δ.δεν οφείλεται στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις προτάσεις, θέσεις και στην πολιτική του κόμματος. Μάλιστα χρησιμοποίησε και το επιχείρημα ότι όπου στήνονται κάλπες, παντού οι προσκείμενες δυνάμεις στη ΝΔ κερδίζουν μάχες. «Η ΝΔ έχει πετύχει μια σειρά από μικρές και στρατηγικές νίκες, όπως ο εκλογικός νόμος, το τηλεοπτικό τοπίο» είπε μεταξύ άλλων.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και στα εθνικά ζητήματα, στη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, λέγοντας όλα όσα γίνονται προσθέτουν μια ακόμα σκιά ανησυχία στη γειτονιά μας. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν για επαναδιπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης και ανέφερε ότι η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απρόβλεπτη. Για το Κυπριακό εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ έδειξε ανήσυχος για τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.
Επί του προσφυγικού, υπογράμμισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταρρεύσει η συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν σχέδιο Β.


Τα κυριότερα ημεία από την ομιλία Μητσοτάκη

Για τις διεθνείς εξελίξεις


Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λοζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Στο οικονομικό δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο, αυτό όμως δεν αρκεί για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Η σύσκεψη στο Βερολίνο, - Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία - δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμας. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης».

Για τη μίνι σύνοδος Ευρωζώνης - ΔΝΤ
Εν όψει της μίνι συνόδου της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, καθώς κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.
«Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο» σημείωσε, ενώ για τις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει με οίκτο.

«Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» τόνισε για την επικείμενη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, από την οποία απουσιάζει η Ελλάδα.

Αίτημα για πολιτική αλλαγή

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι φανερό πλέον στην κοινωνία, υπογράμμισε, για να αναφερθεί στις κάλπες που στήνονται παντού στην κοινωνία και από τις οποίες η ΝΔ έρχεται πρώτη και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται.

«Αυτά τα μικρά βήματα είναι προάγγελος της πολιτικής αλλαγής που θα έρθει στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ΝΔ έχει κερδίσει την προσοχή των πολιτών, αλλά ακόμα χρειάζεται προσπάθεια για να κερδίσει το κόμμα την εμπιστοσύνη τους.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο... Είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση...Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας. Εάν δεν είχαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης»

Για τον προϋπολογισμό
Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% δεν είναι ρεαλιστική, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες: «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαύρη τρύπα στα Ταμεία και επιδείνωση της ρευστότητάς τους.

«Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο. θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κατά συνέπεια η Ελλάδα θα χάσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Οι κυβερνώντες παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται. Με τις ιδεοληψίες του διαπραγματεύονται» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για τα εργασιακά

Για τα εργασιακά, είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά τόνισε η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ διστάζει σε αναγκαία - όπως τα χαρακτήρισε - μέτρα όπως τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Για το χρέος

Για το ζήτημα του χρέους ξεκαθάρισε ότι η ρύθμισή του είναι απαραίτητη, αλλά δεν φτάνει για την έξοδο από την κρίση: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική» τόνισε.

«Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ζήτημα του χρέους. Το χρέος έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης. Είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή, το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε.

Για την έξαρση του λαϊκισμού

«Εκδηλώνεται μια αντανακλαστική άμυνα περιχαράκωσης των πολιτών σε όλα όσα νιώθουν ότι απειλούνται. Αλλά είναι ασυγχώρητο λάθος να επενδύεις σε αυτό και εμείς αυτό το λάθος δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Θα ακούσουμε τους πολίτες, αλλά θα τους εξηγήσουμε γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» είπε.

Κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να δυναμώσουν το θετικό λόγο απέναντι στις επιλογές της οργής, όπως είπε, με περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς, επιτροπές, υποβαθμισμένες γειτονιές.

Για τα οικονομικά της ΝΔ

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές του κόμματος να μεταφέρουν το μήνυμα για οικονομική ενίσχυση της ΝΔ, κάνοντας αναφορά στην κάρτα μέλους. «Ζητάμε λίγα από πολλούς» είπε χαρακτηριστικά. «Να δείξουμε όλοι μας ότι αλλάζουμε: ανοίγουμε το κόμμα μας και ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για σκληρή δουλειά. «Υπάρχει πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας. Δεν χωρά καμία αλαζονεία» τόνισε

Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη

Την επιχειρηματολογία με την οποία υποστηρίζει την αναγκαιότητα για «πολιτική αλλαγή» αναμένεται να αναπτύξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας που θα κάνει ενώπιον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα συνέρχεται το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για επικύρωση των αλλαγών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον σχηματισμό από τον κ. Μητσοτάκης, της «σκιώδους» κυβέρνηση που απαρτίζεται από τα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για τις νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επειδή «είναι δέσμια των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».