Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Φορτούνη εσύ, σουπερστάρ

Η αποκάλυψη του εφετινού πρωταθλήματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον Ολυμπιακό και προχωράει

Φορτούνη εσύ, σουπερστάρ
Ο Κώστας Φορτούνης είχε συμμετοχή στα 30 από τα 81 γκολ του Ολυμπιακού, καθώς πέτυχε 18 και έδωσε 12 ασίστ

Δευτέρα βράδυ, στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, τρεις 15χρονοι κάνουν αμέριμνοι τη βόλτα τους, ανάμεσα σε άλλους περαστικούς.

Ξαφνικά ο ένας νεαρός με έκπληξη διαπιστώνει ότι δίπλα τους περπατάει ανέμελος και ένας 24χρονος νέος και ωραίος, χωρίς ίχνος βεντετισμού πάνω του.

Πρόκειται για τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος έχοντας κατακτήσει (και τυπικά) μια μέρα πριν τον τίτλο του πρωταθλητή και αυτόν του πρώτου σκόρερ, χαλαρώνει με μια βόλτα ανάμεσα στον κόσμο. Απλά και όμορφα, όπως ακριβώς στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Οι νεαροί ζητούν αμέσως φωτογραφία μαζί του, και ο άσος του Ολυμπιακού όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά τους χαμογελά και ποζάρει με χαρά δίπλα τους.

Εκείνη την ώρα ένας μεσήλικος πειράζει τους νεαρούς λέγοντάς τους ότι η γειτονιά έχει περισσότερους Παναθηναϊκούς, για να πάρει απάντηση από τα παιδιά: «Αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό» και «Φορτούνης οέ οέ οέ».

Ο Κώστας Φορτούνης χαμογελά και καληνυχτίζει τα παιδιά που τον αποθεώνουν, συνεχίζοντας τη βόλτα του.
Ετσι απλά και λιτά, για έναν άνθρωπο που ουσιαστικά αποτελεί το νέο μεγάλο αστέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου, που συνδυάζει εκτός από το πηγαίο ταλέντο και τον σπάνιο χαρακτήρα, υλικά που μπορεί να τον οδηγήσουν πολύ ψηλά. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και είναι τόσο σεμνός, που ίσως να μη συνειδητοποίησε καν ότι αν θέλει κάποιος να αναφερθεί στον απόλυτο ηγέτη του εφετινού πρωταθλήματος, ο τίτλος θα ήταν: «Φορτούνη εσύ, σουπερστάρ».

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπέρασε επιδόσεις χρόνων στον Ολυμπιακό (και όχι μόνο) και είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή, στο απώτερο μέλλον οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν θα κόψουν το ακόμα μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα του, καθώς ήδη είναι στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων του εξωτερικού (όπως συνέβη και με άλλους παίκτες των Ερυθρολεύκων, τον Μανωλά, τον Τοροσίδη, τον Παπαδόπουλο και τον Σάμαρη).

Οταν ξεκινούσε το 2008 από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού για τα Τρίκαλα (ακολουθώντας μετά την πορεία προς την Τρίπολη και τον Αστέρα, αλλά και τη Γερμανία και την Καϊζερσλάουτερν), σίγουρα δεν φανταζόταν το πού θα μπορούσε να φτάσει.

Ηδη, έχει ξεπεράσει (σε αριθμούς) όχι μόνο τον «δάσκαλό» του Τσόρι Ντομίνγκες, αλλά ακόμα και τον αξεπέραστο αρχηγό και ηγέτη του Ολυμπιακού μετά τα πέτρινα χρόνια, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς!

Ο 24χρονος άσος συμμετείχε εφέτος στα 30 (από τα 81 συνολικά) γκολ της ομάδας του, καθώς σκόραρε 18 φορές και μοίρασε παράλληλα και 12 ασίστ. Συνολικά σκόραρε 1 γκολ ανά 3,6 τελικές, έκανε 249 πάσες, είχε 16 κλεψίματα και 73 φάουλ υπέρ. Ολα αυτά σε 1.980 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Η πρόοδος είναι θεαματική, καθώς πέρυσι για παράδειγμα είχε σημειώσει 7 γκολ σε 25 ματς, έχοντας 1 τέρμα ανά 4 τελικές προσπάθειες, 171 πάσες, 19 κλεψίματα και 37 φάουλ υπέρ, σε 1.115 λεπτά συμμετοχής.

Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ από τα 18 γκολ και τις 12 ασίστ του Φορτούνη (συμμετοχή δηλαδή σε 30 γκολ) στον Ολυμπιακό το είχε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς την περίοδο 2002-03 με 14 γκολ και 15 ασίστ (συμμετοχή δηλαδή σε 29 γκολ), ενώ ακολουθεί ο Τσόρι Ντομίνγκες με συμμετοχή σε 26 γκολ πέρυσι (15 γκολ, 11 ασίστ).


Η πορεία του
Πέρα από τα γκολ και τις ασίστ

Ο νεαρός άσος, που αποτελούσε τον διακαή πόθο του Βαγγέλη Μαρινάκη, άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής πέρυσι με τον Βίτορ Περέιρα (καθώς ο Μίτσελ δεν τον υπολόγιζε το ίδιο) και  απογειώθηκε εφέτος, με τον Μάρκο Σίλβα να του αφήνει πρωτοβουλίες, να τον χρίζει βασικό εκτελεστή των πέναλτι (στα οποία μάλιστα χρειάστηκε να αλλάξει γωνία κάποια στιγμή, αφού είχαν αρχίσει να τον «ψαρεύουν» οι αντίπαλοι τερματοφύλακες) και να του επιτρέπει να παίρνει πάνω του και όλες τις στημένες φάσεις.

Θυμίζουμε ότι στο Αγρίνιο χτύπησε δύο εκπληκτικά κόρνερ για απευθείας γκολ που έβγαλε με δυσκολία ο Κυριακίδης, σκόραρε με απευθείας κόρνερ στο «Εμιρέιτς» στη βραδιά θριάμβου επί της Αρσεναλ (3-2), ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν στο πρωτάθλημα με το 18ο και από τα ωραιότερά του γκολ στον αγώνα με την Καλλονή, όπου άνοιξε το σκορ με απευθείας φάουλ από πολύ πλάγια, σχεδόν κοντά στο κόρνερ!

Ο Σίλβα δεν τον βοήθησε μόνο δίνοντάς του πρωτοβουλίες, αλλά βάζοντάς τον και στον πάγ(κ)ο, όταν είδε τον παίκτη του να υποπίπτει σε παράπτωμα στην προπόνηση. Με αποτέλεσμα, όταν επέστρεψε να είναι τρεις φορές καλύτερος.

Το μέγεθος του ανδρός δεν μετριέται πάντως με τα γκολ και τις ασίστ και ο Κώστας Φορτούνης δεν είναι η πρώτη φορά που το αποδεικνύει. Στο Αγρίνιο μέσα σε δύο λεπτά χτυπά αριστουργηματικά δύο κόρνερ και ένα φάουλ, αλλά ο γκολκίπερ του ΠαναιτωλικούΔημήτρης Κυριακίδης πραγματοποιεί τρεις εκπληκτικές αποκρούσεις.

Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του ημιχρόνου και ο Φορτούνης τρέχει προς την εστία του Παναιτωλικού, αγκαλιάζοντας θερμά τον αντίπαλο τερματοφύλακα, λέγοντάς του: «Μπράβο, ρε Μήτσο. Τι έβγαλες!».



ΜΑΘΗΤΗΣ
Πριν από λίγες μέρες ο Κώστας Φορτούνης επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, εκεί όπου πέρασε τα πρώτα μαθητικά του χρόνια και έκανε και τα αρχικά δειλά βήματα με την μπάλα. Ολοι οι μαθητές αντίκρισαν έναν άσο χωρίς ίχνος έπαρσης να τους μιλάει για τη σημασία του αθλητισμού και έτσι κέρδισε το ακροατήριο, όχι μόνο σε μαθητές αλλά και δασκάλους.
Ενα παιδί που μετράει τα άστρα, αλλά και η πορεία του είναι προς τα αστέρια.


Σχολιάζει ο Νικηφόρος 

Αναδημοσιεύω γιατί είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αφού οι μεγάλοι αθλητές που είναι σεμνοί είναι λίγοι και ένας από αυτούς είναι ο Κώστας ο Φορτούνης που οι νέοι πρέπει να τον έχουν ως υπόδειγμα προς μίμηση μια και υπάρχουν  τόσα αρνητικά υποδείγματα που πρέπει να τα αποφεύγουμε. Και όμως το τραγικό εδώ είναι ότι τα αρνητικά τα ακολουθούν οι νέοι με μεγαλύτερη ευκολία από τα θετικά με τα γνωστά αποτελέσματα