Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Θεός του Μπάσκετ ήταν παρών στην τιτανομαχία που είχε νικητή το πάθος μέσα σε αθλητικά πλαίσια και το φιλί Θανάση Γιαννακόπουλου Σπανούλη


Θεέ μου, τι ματς! Διπλή παράταση, Σπανούλης και… πρωταθλητής ο Ολυμπιακός!


Υστερα απόό έναν συγκλονιστικό 4ο τελικό στο ΟΑΚΑ που θα μνημονεύεται για χρόνια, το πρωτάθλημα Ελλάδας βάφτηκε κόκκινο για 2η σερί χρονιά χάρη σε τρίποντη «βόμβα» του Σπανούλη στο τέλος της 2ης παράτασης!

Με τον αρχηγό των "ερυθρόλευκων" να πετυχαίνει ΝΕΟ buzzer beater (όπως και στον 2ο τελικό), ο Ολυμπιακός επικράτησε 82-81 του Παναθηναϊκού και κατέκτησε (με 3-1) για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα Ελλάδας μέσα στο ΟΑΚΑ, στο φινάλε του θρύλου Δημήτρη Διαμαντίδη!

Με τη λήξη του αγώνα, ΟΛΟ το γήπεδο αποθέωσε εν χορώ τον 3D, που απόψε έριξε αυλαία σε μια μυθική καριέρα που πολλοί θα ζήλευαν.

To 12ο πρωτάθλημα στην ιστορία των Πειραιωτών είχε την υπογραφή του Σπανούλη! Στους 25 πόντους σταμάτησε ο Kill Bill (6/10 τρίποντα) που έπαιζε για πάρα πολύ ώρα με τέσσερα φάουλ, 14 είχε ο Χάντερ, 13 ο Μάντζαρης, ενώ κομβικός ήταν ο Αγραβάνης με καθοριστικές κερδισμένες μάχες σε άμυνα και επίθεση. Για τον Παναθηναϊκό 16 είχε ο Παππάς (που έδειξε έτοιμος να γίνει ηγέτης στην επόμενη μέρα), 15 ο Διαμαντίδης κι άλλους τόσους ο Γκιστ, ο οποίος έδωσε αδιανόητες μάχες και στις δύο άκρες του παρκέ (ειδικά στις παρατάσεις). Μόλις 5 πόντους ο Φελντέιν, με 2/10 σουτ σε 30', ενώ ο Καλάθης που έκανε τα πάντα είχε 12 (με 5/15 σουτ).

O αγώνας

Αρκετά νευρικές οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός, όμως, βρήκε ρυθμό στο παιχνίδι του και με τους Παπανικολάου και Σπανούλη να ηγούνται της προσπάθειας, κατάφερε να… χτίσει διαφορά στο σκορ (2-13, 5′). Οι γηπεδούχοι αφυπνίστηκαν και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αναλαμβάνει δράση, επανήλθαν στο σκορ (11-15, 8′). Ο Οθέλο Χάντερ έδωσε λύσεις στον Ολυμπιακό, όμως οι «πράσινοι» έμειναν κοντά στο σκορ χάρη σε Γκιστ και Παππά για το 16-19 του πρώτου δεκαλέπτου. Η άμυνα των «πράσινων» βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και με τους Καλάθη και Παπαγιάννη να παίρνουν προσπάθειες τα δεδομένα ανατράπηκαν (26-24, 14′). Ο Αντώνης Φώτσης ανέλαβε δράση στη συνέχεια και με δικά του καλάθια διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα του, μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Έτσι, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο μέρος με προβάδισμα 4 πόντων (35-31).

Ο Ολυμπιακός μπήκε με σοβαρότητα στο παρκέ και βρήκε λύσεις από την περιφέρεια. Μάντζαρης και Σπανούλης έδωσαν λύσεις και οι Πειραιώτες προσπέρασαν (37-39, 23′). Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και με την άμυνά τους να αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο ανατράπηκαν τα δεδομένα, αλλά η διαφορά έφτασε στους 11 πόντους (39-50, 26′). Ο Παναθηναϊκός επανήλθε στη διεκδίκηση του αγώνα, χάρη στο κρεσέντο του Νίκου Παππά (47-50, 28′). Ο Έλληνας γκαρντ συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και ισοφάρισε με δικές του προσπάθειες (50-50, 29′). Το δεκάλεπτο, όμως έκλεισε με κάρφωμα του Οθέλο Χάντερ για το 50-52 του Ολυμπιακού. Ο Νίκος Παππάς συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Με δικές του προσπάθειες ανέτρεψε τη διαφορά και ο Φελντέιν του έδωσε… χείρα βοηθείας (60-55, 34′). Ο Ολυμπιακός επανήλθε στη διεκδίκηση του αγώνα και ισοφάρισε με τον Παπανικολάου (60-60, 37′). Ο Γκιστ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά ένα τεράστιο σουτ του Αγραβάνη ανέτρεψε την κατάσταση (62-63, 38′). Ο Γκιστ ισοφάρισε με 1/2 βολές (63-63). Όλα κρίθηκαν στα τελευταία δεύτερα. Ο Διαμαντίδης έκανε βήματα 18,1” για το τέλος και ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη στα χέρια του. Ο Σπανούλης δεν σκόραρε στο τελευταίο σουτ του αγώνα και το παιχνίδι πήγε στην παράταση.

Εκεί οι δυο ομάδες συνέχισαν να είναι άστοχες και να κάνουν βιαστικές επιλογές στην επίθεση. Ο Παππάς είχε 1/2 βολές μετά από αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε, αλλά ο Χάντερ έδωσε προβάδισμα ξανά στον Ολυμπιακό μετά από pick n roll με τον Σπανούλη. Ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε τρίποντο 108 δεύτερα πριν το τέλος, ο Σπανούλης απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο Καλάθης με νέο τρίποντο έδωσε αβαντάζ δυο πόντων στους “πρασίνους” (70-68, 63” πριν το τέλος).

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να σκοράρει στις επόμενες επιθέσεις, ο Φώτσης με /2 βολές στα 8 δεύτερα πριν το τέλος έκανε το 71-68. Ο Χάκετ κέρδισε βολές, αλλά είχε 0/2 φθάνοντας τις 0/6 για τον Ολυμπιακό συνολικά στο παιχνίδι. Ωστόσο, οι Πειραιώτες σώθηκαν ως εκ θαύματος! Πήραν το επιθετικό ριμπάουντ και μετά από τρίποντο του αμαρκάριστου Μάντζαρη, ισοφάρισαν σε 71-71 μόλις 1,1 δεύτερο πριν το τέλος!

Ο Παναθηναϊκός δεν πρόλαβε να κάνει σουτ στην τελευταία κατοχή και έτσι το ματς οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση!

Στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν χωρίς τον Παππά λόγω φάουλ και ο Ολυμπιακός χωρίς τον Παπανικολάου, αλλά και τον τραυματία Λοτζέσκι. Ο Γκιστ πήρε πάνω του τις φάσεις, καθώς οι “πράσινοι” τον σημάδευαν κοντά στο καλάθι και με έξι σερί πόντους έφερε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με 77-73 (47′). Ο Σπανούλης ευστόχησε στην πρώτες βολές για τον Ολυμπιακό στο 47′ και με 3/4 και ένα φόλοου ου Παπανικολάου, οι Πειραιώτες μείωσαν σε 79-78.

Ο Καλάθης σκόραρε με δείσδυση, ο Χάκετ είχε 1/2 βολές για το 81-79, δυο λεπτά πριν το τέλος. Μετά από αψιμαχία των Καλάθη και Αγραβάνη, χρεώθηκαν οι δυο τους από ένα φάουλ, αλλά αυτό ήταν το πέμπτο του γκαρντ του Παναθηναϊκού, ο οποίος αποχώρησε από το παιχνίδι.

Το ματς κρίθηκε και πάλι στην τελευταία φάση του αγώνα με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει και πάλι την ευθύνη και να ευστοχεί από τα 8 μέτρα για το 81-82 με το έκτο τρίποντο του!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι.