Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Βουτιά στο... χρυσάφι της UEFA για τις πέντε ελληνικές ομάδες!


Βουτιά στο... χρυσάφι της UEFA για τις πέντε ελληνικές ομάδες!
Τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια της UEFA με την αγορά της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής για την προβολή των μεγάλων ευρωπαϊκών
διοργανώσεων έχουν φέρει αύξηση στο market pool της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η οποία θα έχει έσοδα ύψους 3,25 δισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 93,5% θα μοιραστεί στις ομάδες.
Φυσικά, οι ελληνικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στα προκριματικά του Champions και του Europa League, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης και ο Ατρόμητος, θα δώσουν «μάχη» για την αγωνιστική διάκριση που θα φέρει και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των εσόδων της UEFA.
Μία ενδεχόμενη πρόκριση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα βάλει στα ταμεία των δύο ομάδων σχεδόν 8 εκατομμύρια, αφού θα είναι εγγυημένη η πρόκριση στους ομίλους του Europa League.
Από εκεί και πέρα, η νίκη στους ομίλους του Europa League αποφέρει 570.000 ευρώ και η ισοπαλία 190.000. Σε περίπτωση κατάληψης της πρώτης θέσης στον όμιλο, το έπαθλο ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της δεύτερης θέσης είναι 500.000 ευρώ.
Τέλος, όποιες ομάδες προκριθούν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, τις περιμένει κι ένα μπόνους που ανέρχεται στις 500.000.
Τι παίρνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός
Ο ΠΑΟΚ από τη συμμετοχή του στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League λαμβάνει εγγυημένα 480.000 ευρώ. Αν περάσει το εμπόδιο του Άγιαξ, τότε στα πλέι οφ θα έχει έσοδα 5 εκατομμυρίων.
 Σε περίπτωση που ο Δικέφαλος του Βορρά προχωρήσει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τότε θα γίνει «χρυσός», αφού η πρόκριση σημαίνει 15,25 εκατ. ευρώ, η νίκη στον όμιλο 2,7 εκατομμύρια και η ισοπαλία 900.000. Αν το ταξίδι συνεχιστεί μέχρι τους «16», τότε τον περιμένουν 9,5 εκατομμύρια.
Στο σενάριο που ο ΠΑΟΚ προκριθεί στους ομίλους του Europa League, θα λάβει 2,92 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με τον Ολυμπιακό, η συμμετοχή του στον δεύτερο προκριματικό γύρο, του αποφέρει 380.000 ευρώ. Ενδεχόμενη πρόκριση των ερυθρολεύκων κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν σημαίνει απευθείας πρόκριση σε όμιλο του Europa League, άρα και ένα ποσό της τάξης των 2,92 εκατομμυρίων. Αν, όμως, ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από την Πλζεν, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League και θα βάλει στα ταμεία του 300.000 ευρώ.
Σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι οφ του Champions League, ο Ολυμπιακός θα έχει έσοδα 5 εκατ. ευρώ, ενώ με περαιτέρω πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα ισχύει ό,τι ακριβώς και με τον ΠΑΟΚ.
Τι ισχύει με ΑΕΚ, Άρη και Ατρόμητο
Οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Europa League αγωνίζονται κι εκείνες για αρκετά μεγάλα ποσά. Η συμμετοχή στον δεύτερο προκριματικό γύρο σημαίνει 260.000 ευρώ, στον τρίτο προκριματικό 280.000 ευρώ, ενώ στα πλέι οφ 300.000. Τέλος, όποια ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa, θα βάλει και στα ταμεία της 2,92 εκατομμύρια.
Πόσα χρήματα έχουν λάβει Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ από το 1994 ως το 2018
Στα αξιοσημείωτα είναι, τέλος, το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες από το 1994 ως το 2018 έχουν μοιραστεί από την UEFA ένα ποσό της τάξεως των 387 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή τους στο Champions League. Αν υπολογίσουμε και το Europa League, το ποσό ξεπερνάει τα 450 εκατομμύρια.
Ο Ολυμπιακός έχει λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο από το παραπάνω ποσό. Συγκεκριμένα, μέχρι τη σεζόν 2017-2018, οι ερυθρόλευκοι έβαλαν στα ταμεία τους 256,3 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός 102 και η ΑΕΚ 28,7.