Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Πόρισμα-καταπέλτης για τις πλημμύρες στη Μάνδρα




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σωρεία λαθών και παραλείψεων, που οδήγησαν ουσιαστικά στην πολεοδόμηση της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και ανεπάρκεια των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών έργων διαπιστώνει στο προκαταρκτικό της πόρισμα για την πλημμύρα στη Μάνδρα η Γενική Επιθεωρήτρια
Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου- Ζεντέλη. Η ανεξάρτητη αρχή αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στο δασαρχείο Μεγάρων, που έπρεπε από το 2012 να έχει ολοκληρώσει τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων στις οποίες σχεδιάζονται επεμβάσεις.
Το 25σέλιδο πόρισμα προέκυψε μετά από αυτοψίες κλιμακίου Επιθεωρητών και συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το πρώτο σχέδιο πόλης της Μάνδρας εγκρίθηκε ήδη από το 1890. Με τροποποίηση του σχεδίου πόλης το 2003 (από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ) «και τα δύο ρέματα (Αγία Αικατερίνη, Σούρες) τα οποία προξενούσαν πλημμυρικά φαινόμενα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό του δήμου», δηλαδή δομήθηκαν κανονικά.
Περαιτέρω, με την επέκταση του σχεδίου πόλης προς τα δυτικά που έγινε την ίδια χρονιά, προβλέφθηκε η οριοθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης με ανεπαρκή τρόπο καθώς οι υπάρχοντες αγωγοί δεν επαρκούσαν για να παροχετευθεί το ρέμα.
-Προκειμένου να προχωρήσει το σχεδιαζόμενο έργο εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης έπρεπε το δασαρχείο να αποφανθεί για τον χαρακτήρα των εκτάσεων όπου σχεδιάζονται παρεμβάσεις. Ο χαρακτηρισμός αυτός εκκρεμεί ήδη από το 2012 και δεν δόθηκε ποτέ. Μάλιστα το 2014 η υπηρεσία απάντησε ότι αρχειοθετεί το αίτημα, ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
-Η Αρχή ζήτησε από την τοπική πολεοδομία να ελέγξει τη νομιμότητα των κατασκευών που βρίσκονται επί του ρέματος Σουρών. Μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομο το αμαξοστάσιο- εργοτάξιο του δήμου Μάνδρας (κάτι που υποδείχθηκε ήδη από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής), καθώς και βιομηχανικά κτίρια.
Οι αγωγοί που είχαν τοποθετηθεί για την παροχέτευση του νερού ήταν πλήρως ανεπαρκείς καθώς είχαν πολύ μικρή διατομή.
Ρέμα απέναντι από γέφυρα στην Ε.Ο Ελευσίνας - Θήβας
Τα συμπεράσματα
«Το συμβάν που έπληξε την περιοχή Μάνδρας, με βάση την ένταση και τις ζημίες που προξένησε αλλά και με βάση αφενός την κατάσταση των ρεμάτων (κατασκευές ,εργοτάξιο, ανεπαρκή τεχνικά κλπ) ειδικότερα του ρέματος Σούρες, (που σύμφωνα με μαρτυρίες) διατηρούνταν σταθερή και ουσιαστικά αναλλοίωτη από δεκαετίες, χωρίς να δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα και αφετέρου, την επί δεκαετίες χρήση της ΠΕΟΕΘ χωρίς ζημιές στο οδόστρωμα παρά μόνο τις συνήθεις λόγω χρήσης, μπορεί να θεωρηθεί και από τους Επιθεωρητές θεωρείται ως θεομηνία και ακραίο καιρικό φαινόμενο», αφέρει η Γενική Επιθεωρητής στα συμπεράσματα του πορίσματος.
«Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας που μπορεί να μην έλυναν ριζικά το πρόβλημα αλλά θα μείωνε σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσε την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη. Ένας από του παράγοντες πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην πόλη της Μάνδρας ήταν η άφιξη των πλημμυρικών υδάτων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και των αντίστοιχων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Σούρες ταυτόχρονα στην περιοχή που συμβάλλουν οι δύο χείμαρροι. Η ύπαρξη έργων ορεινής υδρονομίας θα μπορούσε ίσως να είχε αποσοβήσει τον συντονισμό και συμβολή των μέγιστων ροών στην ίδια θέση την ίδια στιγμή.
Συμβολή αγωγού που ήταν μπαζωμένος επί της οδού Κοροπούλι με το κανάλι του ρέματος Σούρες 
Αντίθετα, το πλημμυρικό πρόβλημα μετά τις λεκάνες απορροής μεταφέρθηκε κατάντη στις κοίτες των ρεμάτων». Η ανεξάρτητη αρχή προτείνει:
-Να προωθηθούν άμεσα στα έργα εκτροπής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης του ρέματος Σούρες.
-Να καθαριστούν οι κοίτες των ρεμάτων και τα τεχνικά από τα φερτά υλικά και να εξασφαλιστεί η ροή του ρέματος με εργασίες από τα κατάντη προς τα ανάντη, τουλάχιστον όσον αφορά την βαθειά κοίτη του ρέματος και τα τεχνικά απορροής. -Να ελεγχθεί η νομιμότητα κατασκευής και των υπολοίπων κτιρίων, κατασκευών, εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στην βαθειά και την ευρεία κοίτη των ρεμάτων.
Αποψίλωση εδάφους γύρω από ρίζες αιωνόβιων δέντρων 
Όσον αφορά τα κτίρια εγκαταστάσεις που ελέγχθηκαν και για τα οποία διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
-Να μελετηθεί και να κατασκευαστεί άμεσα έργο εισόδου για τον αγωγό της οδού Κοροπούλη λαμβάνοντας άμεσα μέριμνα για τον προηγούμενο καθαρισμό του αγωγού και των επιφανειακών αστικών φρεατίων προσαγωγής ομβρίων.
-Να μελετηθεί και να προγραμματιστεί επειγόντως η εκτέλεση εργασιών ορεινής υδρονομίας, προκειμένου να ελεγχθούν κατά το δυνατόν ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά συμβάντα.
-Να προγραμματιστεί μελέτη οδοποιίας για την παλαιά εθνική οδό με τα συνοδά υδραυλικά έργα που θα εξασφαλίζουν την υδραυλική επάρκεια και ενίσχυση της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος Σούρες.
Επισυνάπτεται το κείμενο του πορίσματος κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.
Φθορές στο οδικό δίκτυο της Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας