Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

«Να φύγουν τώρα, είναι επικίνδυνοι»


Σφοδρή κριτική από τη Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση – Ζητεί παραίτηση Τσίπρα και εκλογές
«Να φύγουν τώρα, είναι επικίνδυνοι»
«Αποδείχθηκε με τόσο τραγικό τρόπο πως η παραμονή της κυβέρνησης, εκτός από βλαπτική για τη χώρα, είναι και επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των πολιτών» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά
Κοινή χρήση
εκτύπωση  

«Ζητάμε να φύγουν γιατί έχει γίνει φανερό πόσο επικίνδυνοι είναι. Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές». Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της παραίτησης και της προσφυγής στις κάλπες. «Οποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η Φώφη Γεννηματά στις πρώτες συσκέψεις με τους στενούς της συνεργάτες ζήτησε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Ομως τα «αλλεπάλληλα σόου» και η «κυνική» προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να τις μετακυλήσει στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη που ανέβαζε σταδιακά τους τόνους της αντιπαράθεσης: «Ο κ. Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» ήταν το σχόλιο που ακολούθησε την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για πρώτη φορά η ευθύνη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών επιρρίφθηκε ευθέως στην κυβέρνηση. 

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε εκλογές. «Πριν από ενάμιση μήνα είχα ζητήσει εκλογές για να προλάβουμε τα χειρότερα στα θέματα της οικονομίας. Τώρα, μετά την εθνική τραγωδία, ζητούμε να φύγει άμεσα αυτή η κυβέρνηση. Γιατί αποδείχθηκε με τόσο τραγικό τρόπο πως η παραμονή της, εκτός από βλαπτική για τη χώρα, είναι και επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των πολιτών» δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη (ΑΝΤ1).

Στις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το κατά πόσο η τραγωδία στην Ανατολική Αττική μπορεί να επιβραδύνει ή να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις. Οτι είναι αδύνατον ο κ. Τσίπρας «να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο με τόσους νεκρούς και την τραγική και παράλληλα προκλητική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνησή του». Μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση υποστήριζε ότι ο κ. Τσίπρας θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δέκα ημέρες. Ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιχειρεί εναγωνίως να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για να εκτονώσει την οργή του κόσμου. Στόχος του κ. Τσίπρα, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες Γεννηματά, είναι να στήσει τις κάλπες των εθνικών εκλογών τον Μάιο. Αν δεν καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση, δεν έχει άλλο δρόμο από την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Ποτάμι: ευθύνη δίχως παραιτήσεις δεν υπάρχει

Την ύπαρξη πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών επισημαίνει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πρέπει η εισαγγελία να δει αν τις κρίσιμες ώρες δόθηκε ο χάρτης των επόμενων στιγμών. Να απαντηθεί το ερώτημα αν έγιναν οι σωστές προβλέψεις από την Πυροσβεστική και αν κάποιοι αδιαφόρησαν. Υπήρξαν 4 ώρες χαμένες που μας στοίχισαν 82 ανθρώπους» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Σε άλλες χώρες καίγονται περιοχές για μέρες και δεν έχουμε θύματα. Γιατί; Υπάρχουν άνθρωποι και τεχνολογίες που προβλέπουν το μέγεθος και τον κίνδυνο της φωτιάς. Εδώ, τις κρίσιμες ώρες, δεν άνοιξε ούτε ένας κρουνός στη Μαραθώνος» επεσήμανε. Για τον κ. Θεοδωράκη οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ολοφάνερες και δεν «καλύπτονται με επικοινωνιακά σόου» τα οποία, όπως τόνισε, «εξοργίζουν τους πολίτες που για άλλη μια φορά βλέπουν την ανικανότητα να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το θράσος».

Η κατακραυγή του κόσμου ήταν, σύμφωνα με το Ποτάμι, που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα «να αλλάξει ρεπερτόριο» και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αλλά, όπως επισημαίνουν, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης «οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις». «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια, δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία» τονίζεται