Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Το λάθος των επικοινωνιολόγων



Αποτέλεσμα εικόνας για Κέντρο Επιχειρήσεων ΧαλάνδριΠολλοί λένε (και ορθώς το λένε) ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών για την τραγωδία. Θα έρθει η στιγμή, θα γράψει και η Ιστορία. Ομως, η βεβιασμένη εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των υπουργών του και της Ρένας Δούρου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προβλημάτισε πολλούς.


***

Οι άριστοι κατά τα άλλα επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έκαναν ένα τραγικό λάθος. Επέτρεψαν στις κάμερες να εισέλθουν στη σύσκεψη και ο κόσμος αποδόμησε πλήρως το πώς γίνονται οι κρίσιμες συσκέψεις για μείζονος σημασίας θέματα. Και εξηγούμαι...

***

Οταν ο Πρωθυπουργός (που μόλις είχε επιστρέψει από τη Βοσνία) σε τόσο κρίσιμη σύσκεψη κάνει ερωτήσεις του τύπου πότε πετάνε τα αεροσκάφη, τι αέρας πνέει και πόση δύναμη υπάρχει στο πεδίο, και δείχνει ενδιαφέρον κρατώντας σημειώσεις, τότε χάθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Και χάθηκε ακόμη περισσότερο όταν οι υπουργοί εμφανίστηκαν σαν μαθητούδια να λένε το μάθημά τους, να δείχνουν αμήχανοι, να παίζουν με το κινητό τους. Ναι, αν προσέξατε την εικόνα, την ώρα που μιλούσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, δύο υπουργοί έπαιζαν με τα... κινητά τους. Η κάμερα που «λατρεύει» τον κ. Τσίπρα μάλλον τον… πρόδωσε.

***

Επεσαν στη λεγόμενη επικοινωνιακή παγίδα, δηλαδή προσπάθησαν στην αρχή να διαχειριστούν με επιθετικό τρόπο την κρίση χωρίς να υπολογίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Εως τα μεσάνυχτα, όταν άρχισαν τα κακά μαντάτα για τους νεκρούς και άλλαξαν τροπάριο, ζήτησαν ενότητα και το έπαιξαν σεμνές παρθένες.