Κυριακή 28 Μαΐου 2017

«Το σκεπτικό της απόφασης για την βαριά τιμωρία του Μπεργκ»


«Το σκεπτικό της απόφασης για την βαριά τιμωρία του Μπεργκ»
Την τιμωρία του Μάρκους Μπεργκ βάσει στοιχείων που η χρησιμοποίησή τους είναι ενάντια στον κανονισμό επιβεβαιώνει η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας. 
Παρόλο που στο φύλλο αγώνα γράφτηκε από τον διαιτητή για «αντιαθλητική συμπεριφορά», που τιμωρείται με κίτρινη κάρτα, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε σαν να δέχθηκε κόκκινη. 
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αυτό συνέβη μέσω της χρήσης βίντεο και φωτογραφιών που προσκόμισε ο ΠΑΟΚ για τις περιπτώσεις των Σάκχοφ και Κρέσπο. 
Κάτι ωστόσο που είναι ενάντια στους κανονισμούς, αφού δεν προβλέπεται η χρήση τέτοιων στοιχείων για περιπτώσεις των οποίων έχει επιληφθεί ο διαιτητής. Με λίγα λόγια, δεν ισχύει ό,τι και με τους Πατίτο, Σεμπά, Λέτο και Μάτος, τα παραπτώματα των οποίων διέλαθαν της προσοχής του ρέφερι. Αυτό δεν εμπόδισε όμως την επιτροπή να λάβει υπόψη της τα στοιχεία και μάλιστα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο Μπεργκ επιτέθηκε με τα χέρια του κατά του Κρέσπο». 
Συγκεκριμένα στο σκεπτικό αναφέρεται: «Ο εκκαλών δεν αρκέστηκε μόνο σε μια απλή απώθηση του αντιπάλου του ποδοσφαιριστή, αλλά συνέχισε να επιτίθεται σε αυτόν με τα χέρια, ενώ με τη δύναμη του σώματος του τον παρέσυρε προς τα πίσω με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να επιπέσει επ' αυτού με δύναμη με το βάρος του σώματος του διαπράττοντας με τις ενέργειες του αυτές την τέλεση της Πειθαρχικής παράβασης της βιαιοπραγίας σε αντίπαλο παίκτη. 
Κατόπιν όλων αυτών κρίνεται ότι δεν έσφαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο ούτε ως προς την απόδοση στον εκκαλούντα της πειθαρχικής παράβασης ούτε ως προς την επιβολή της αρμόζουσας πειθαρχικής ποινής, ήτοι την τέλεση βιαιοπραγίας σε αντίπαλο παίκτη από αρχηγό ομάδας και επομένως ορθά του επιβλήθηκε με την εκκαλούμενη απόφαση η προβλεπόμενη από τη διάταξη παρ. 1 περ. Γ' του άρθρου 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, πειθαρχική ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών προσαυξημένη κατά μια αγωνιστική καθότι ήταν αρχηγός της ομάδας». 
Όπως είναι γνωστό, ο Παναθηναϊκός και ο Μπεργκ έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη απόφαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην προσφυγή τους: 
«Η ΕΕ έκρινε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού καίτοι ο διαιτητής στο Φ.Α. αναφέρει σε βάρος μου και σε βάρος του αντιπάλου μου, Κρέσπο, την ίδια παράβαση "αντιαθλητική συμπεριφορά", η ανωτέρω απόφαση επέβαλε διαφορετικές ποινές. Το αρμόδιο για την επιβολή των ποινών δικαστικό όργανο εκδίδει την απόφαση του αποκλειστικά με βάση τις γραμμένες από τον διαιτητή στο Φ.Α. σημειώσεις»