Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - ΑΕΚ: Ο ορισμός της αποτυχίας και οι ευθύνες



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - ΑΕΚ: Ο ορισμός της αποτυχίας και οι ευθύνες
Είσαι ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (και όχι της Κάτω Ραχούλας). Μπαίνεις στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για το πιο κρίσιμο ματς που σου έχει απομείνει, προκειμένου να κρατήσεις ζωντανό το στόχο της πρώτης θέσης στα play off κόντρα στον Παναθηναϊκό που πονάει από τις σημαντικές του ελλείψεις. Το
γήπεδο θυμίζει εκκλησία διότι το ματς γίνεται μεταξύ συγγενών και φίλων. Σε σημείο που αντί να σε γιουχάρουν όπως είναι το... φυσιολογικό στα ντέρμπι, να χειροκροτούν τον... Χριστοδουλόπουλο επειδή δεν πανηγύρισε το γκολ με το οποίο τους κέρδισες λίγα 24ωρα νωρίτερα. Και αντί να μπεις με το μαχαίρι στα δόντια, όπως στην Τούμπα για παράδειγμα, παρουσιάζεσαι νωθρός, μαλθακός και χωρίς... καρδιά (άλλη είναι η λέξη που πρέπει να μπει, αλλά θα μας «φάει» η λογοκρισία).
Συγγνώμη, αλλά δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε δεν ξέρεις που παίζεις, είτε δεν είσαι ικανός για να φοράς τη φανέλα της ΑΕΚ. Έχεις χάσει από μία ομάδα που έπαιξε χωρίς τον Μπεργκ τον Βιγιαφάνιες, τον Εμποκού και τον Κουλιμπαλί... Σα να παίζεις εσύ δηλαδή χωρίς τον Αραούχο, τον Μάνταλο, τον Χριστοδουλόπουλο και τον Γκάλο (όχι ότι χθες ο Βραζιλιάνος έπαιζε, αλλά λέμε τώρα).
Το λέω ειλικρινά και δεν με απασχολεί καθόλου αν κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ θιχτούν. Έχουν θιχτεί και στο παρελθόν με την κριτική. Καρφί δεν μου καίγεται. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Αν την κάνουν καλά θα πάρουν τα εύσημα. Αν όχι θα είναι υπόλογοι. Στον εαυτό τους πρώτα από όλα και μετά στον κόσμο τους. Μακάρι λοιπόν να... θιχτούν γιατί από τα καλοκαιρινά «παχιά» λόγια, ο κόσμος χόρτασε υποσχέσεις και πίκρες. Ίσως έτσι αποδείξουν επιτέλους κάτι. Γιατί προς το παρόν δεν έχουν πετύχει τίποτα, εκτός από κάτι... ποσταρίσματα στα social media.
Απέτυχαν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Απέτυχαν να κατακτήσουν το Κύπελλο έστω και ελέω Καλφόγλου (οπότε υπάρχει ένα ελαφρυντικό). Απέτυχαν να δώσουν χαρά στον κόσμο τόσο στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, όσο και στο χθεσινό παιχνίδι. Δε θα αναφερθώ στις άλλες γκέλες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τον ξενέρωσαν στο ματς με τον Πανιώνιο. Θα μείνω μόνο σε αυτά τα ματς που ο κόσμος που τους έχει στηρίξει όσο κανένας περίμενε κάτι. Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι ρόστερ με δυνατότητες. Όμως όταν δεν δίνεις το 100%, όταν δεν είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο, φταις εσύ και κανένας άλλος.
Οι παίκτες της ΑΕΚ (με μία - δύο εξαιρέσεις) σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κρύφτηκαν πίσω από κάθε ατέλεια και κάθε λάθος που έκαναν οι... άλλοι. Της διοίκησης με τα καλοκαιρινά, αλλά και τα φθινοπωρινά «εγκλήματα». Του φωνακλά και... απαράδεκτου Τιμούρ Κετσπάγια που δεν έκανε τακτική. Του Ζοζέ Μοράις που αποδείχθηκε στην πράξη λίγος. Δικαιολογία υπήρχε σε κάθε στραβοπάτημα. Και... καπάκι, «κούφιες» υποσχέσεις. Φτάνουμε λοιπόν στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς. Εκεί λοιπόν καταφέρνουν, διότι περί κατορθώματος πρόκειται να χάσουν με κάτω τα χέρια.
Συγχαρητήρια λοιπόν. Αποτύχατε παταγωδώς! Δεν με απασχολεί τι ντόμινο θα προκληθεί από τις προσθαφαιρέσεις των βαθμών. Με αφήνει παγερά αδιάφορο. Η ουσία δεν αλλάζει. Δεκατέσσερις παίκτες αγωνίστηκαν χθες. Με εξαίρεση τον Βράνιες, αναρωτηθείτε όλοι οι υπόλοιποι τι κάνατε. Πάρτε τα στατιστικά και μετρήστε πόσες προσωπικές μονομαχίες κερδίσατε. Δείτε σε replay το γκολ που φάγατε. Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα των παικτών του Ηρακλή ή της ΑΕΚ του... Αδαμίδη και του Δημητρέλου και είστε αλλού για αλλού. «Κοιμηθήκατε»! Σας έπιασαν κορόιδα και σας «πάτησαν» παίκτες που παρακαλάνε τη διοίκηση να εμφανιστεί και να τους πει τι σκέφτεται να κάνει...
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Πόσα σκωτσέζικα ντους έχετε κεράσει φέτος τον κόσμο έχετε μετρήσει; Τι σας φταίει αυτή τη φορά; Ποιος είναι ο λόγος που σε ένα ακόμα παιχνίδι παρουσιαστήκατε κατώτεροι των περιστάσεων; Η μήπως θεωρείται πως επειδή κερδίσατε τον Ολυμπιακό δύο φορές, τον ΠΑΟΚ άλλες δύο, έχετε κάνει το καθήκον σας; Η ΑΕΚ, η κανονική ΑΕΚ δεν είναι αυτή. Όταν το καταλάβετε θα έχετε μέλλον. Προς το παρόν έχετε προκαλέσει μόνο θλίψη, προβληματισμό και απογοήτευση.
Εννοείται πως τεράστιες ευθύνες για τη χθεσινή εικόνα και κυρίως για το αποτέλεσμα έχει ο Μανόλο Χιμένεθ. Όπως παίρνει τα credit στις νίκες έτσι έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθυνών στις ήττες. Ο Ισπανός προπονητής μετά το «διπλό» στο «Γ. Καραϊσκάκης» δείχνει βραχυκυκλωμένος. Δεν προετοίμασε σωστά την ομάδα. Δεν τους έφτιαξε όπως έκανε στην Τούμπα. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Δεν είχε ακραίους και εξακολουθεί να παίζει με διάταξη που χρειάζεται τέτοιου είδους παίκτες. Το κάνει εδώ και καιρό. Φοβάται να ρισκάρει. Δείχνει να μην έχει λύσεις ή εναλλακτικό σχέδιο δράσης όταν κάτι του πάει στραβά. Η ΑΕΚ για ένα ακόμα ματς βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπόρεσε να «απαντήσει». Αμέτρητα τα φετινά παραδείγματα.
Ο Χιμένεθ με τα «όπλα» που του έδωσαν πέτυχε αυτό για το οποίο ήρθε. Αυτό όμως ήταν απλά το minimum. Δικαιολογείται ως ενός σημείου. Δεν είναι «δικιά» του η ομάδα. Δεν γίνεται ωστόσο σε όλα τα ματς να πηγαίνεις να παίξεις με... ψυχή και καρδιά. Χρειάζεται και ένα πλάνο. Και αυτό έχουμε να το δούμε εδώ και καιρό. Χθες για παράδειγμα δεν είδαμε κάποιο σχέδιο. Δεν είδαμε και καμία αντίδραση. Ο Ουζουνίδης με λιγότερα και πιο... προβληματικά όπλα νίκησε κατά κράτος.
Στο χθεσινό ματς είδαμε τον Γκάλο να ξεκινάει αδικαιολόγητα. Ποιος ήταν ο λόγος μετά την πρόσφατη εμφάνιση του Μπακάκη κόντρα μάλιστα στον Παναθηναϊκό; Γιατί να μην κάνει δεύτερο σερί ματς; Είδαμε τον Τσιγκρίνσκι αλλού να πατάει και αλλού να βρίσκεται. Τον Γιόχανσον ελλείψει Σιμόες να μην μπορεί να ανταποκριθεί μόνος του διότι ο Αϊντάρεβιτς (με τον οποίο δεν γίνεται να παίζει μαζί), γυρνούσε συνέχεια γύρω γύρω από τον εαυτό του και για μαρκάρισμα ούτε λόγος. Μία κάθετη δε, δεν πέρασε. Είδαμε επίσης τον Χριστοδουλόπουλο να χάνει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία, τον Μάνταλο να τον «καταπίνει» ο Μαρινάκης, τον Αραούχο να μην παίρνει ούτε μία μπαλιά της προκοπής ή κάθετα στα πόδια του και τον Αλμέιδα να μην κερδίζει ούτε μία κεφαλιά από τον Κουτρουμπή που δεν μπορεί να πηδήξει εφημερίδα. Για ποιο λόγο παίρνει ακόμα ευκαιρίες ο Πορτογάλος όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι «δεν μπορεί το παλικάρι» που έλεγε και ο Αναστασιάδης. Για ποιο λόγο «τελείωσε» ο Πέκχαρτ;
Σε ένα πράγμα πάντως δικαιολογώ απόλυτα τον Χιμένεθ. Όταν έχεις μπροστά σου την πρόκληση του Champions League, σκίζεσαι για να πετύχεις την υπέρβαση. Ματώνεις! Δεν κοιτάς πως θα διαμαρτυρηθείς, ή πως θα σταβοκοιτάξεις τον αντίπαλο. Πως θα την πεις στον συμπαίκτη σου και πως θα επιδιώξεις να μεταβιβάσεις αλλού τις ευθύνες. Τα δίνεις όλα. Όσο μπορείς. Αν δεν μπορείς, τότε το λες πριν το ματς στον προπονητή σου. Όπως φέρεται να έκανε ο Σιμόες που αποκλείστηκε λόγω καταπόνησης του οργανισμού του.
Τεράστιες φυσικά είναι και οι ευθύνες της διοίκησης. Διότι ότι «πληρώνει» τώρα η ΑΕΚ είναι απόρροια των δικών της λαθών. Των «εγκλημάτων» του περασμένου καλοκαιριού και του περασμένου Οκτώβρη. Και για να μην τολμήσει να επικαλεστεί κανένας, την ατάκα: «δεν τα λέτε και δεν τα γράφετε» ή την άλλη με τα... σουβλάκια, διότι έχουμε... χορτάσει μυαλοπώληδες, εννοούμε τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Ας φροντίσουν ενόψει της νέας σεζόν να μην τα επαναλάβουν. Διότι τον επόμενο Γενάρη, όσες διορθωτικές κινήσεις και αν κάνουν, όπως έκαναν φέτος, δε θα είναι αρκετές και στο τέλος στο ταμείο θα υπάρχει έλλειμμα.
ΥΓ: Απομένουν δύο ματς. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν πρέπει να λες ότι όλα τέλειωσαν. Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι τους να βγάλουν εγωισμό στο γήπεδο. Ας δείξουν επιτέλους ότι έχουν συναίσθηση του που παίζουν. Γιατί το βράδυ της Τετάρτης στη Λεωφόρο εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Όλοι ανεξαιρέτως! Και ξενέρωσαν σε απίστευτο βαθμό τον κόσμο.
ΥΓ 2: Χρειάζονται τελικά περισσότερες από τέσσερις ποιοτικές προσθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό την ηγετική ικανότητα και τη νοοτροπία του νικητή. Επιβάλλεται να αποκτηθούν παίκτες που να τα... σέρνουν και να είναι σε θέση να οδηγήσουν και τους άλλους. Για τέτοιους παίκτες πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη.
ΥΓ 3: Ρωτήθηκε ο Χιμένεθ αυτό που επί μήνες άφηναν κάποιοι εσκεμμένα να «κυκλοφορεί» προκειμένου να βρίσκουν άλλοθι. Για το αν έχει δηλαδή η ομάδα πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Η απάντησή του: «Δεν έχουμε πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Είμαστε η ομάδα με τους λιγότερους τραυματισμούς. Μας λείπει η καρδιά».
ΥΓ 4: Τι θα έκανε ο Παναθηναϊκός; Θα... έδινε το ματς; Έχει δώσει πολλά ματς στην ιστορία του; Πόσο γελοίοι πρέπει να αισθάνονται τώρα όλοι αυτοί που επικαλέστηκαν τη συγκεκριμένη χαζομάρα τα προηγούμενα 24ωρα;