Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

«Λαϊκή Ενότητα» ο νέος πολιτικός σχηματισμός

 - Δείτε ποιοι κατέθεσαν επιστολές ανεξαρτητοποίησης και μετέχουν στο νέο σχήμα - Δεν είναι η Ζωή ανάμεσά τους, αλλά ο Στρατούλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξής της - Αρχικά ήταν 25, κατόπιν προστέθηκαν Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός. Είκοσι εννέα πρώην πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή επιστολές ανεξαρτητοποίησης και σχημάτισαν το δικό τους πολιτικό σχήμα το όνομα του οποίου είναι «Λαϊκή Ενότητα» και έχει ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.



Τυπικά οι «29» αποτελούν νέο κόμμα (μένει να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες), οπότε δικαιούνται σύμφωνα με τη δύναμή τους στη Βουλή να πάρουν και αυτοί διερευνητική εντολή. 

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη λίστα η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε σχέση με το πολιτικό της μέλλον. Πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας και η πρόεδρος της Βουλής, άφησε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο, θα δούμε». 

Λίγη ώρα αργότερα, στους 25 βουλευτές που συγκρότησαν αρχικά την Λαϊκή Ενότητα προστίθενται τέσσερις ακόμη (προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιστολή), ανεβάζοντας την δύνατη του κόμματος στους 29. Οι τέσσερις βουλευτές είναι Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα, ενώ περιoρίζεται σε πέντε αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας. Ο κάθε Boυλευτής μπoρεί να ανήκει σε μία μόνo Koινoβoυλευτική Oμάδα, ενώ οι βoυλευτικές έδρες πoυ χηρεύoυν από oπoιαδήπoτε αιτία θεωρoύνται, αν δεν έχoυν πληρωθεί νoμίμως, ότι ανήκoυν στη δύναμη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας στην oπoία μετείχαν oι κάτoχoί τoυς. 

Όπως αναφέρει ο κανονισμός, οι Boυλευτές πoυ επιθυμoύν να ιδρύσoυν, σύμφωνα με τις πρoϋπoθέσεις των παραπάνων, Koινoβoυλευτική Oμάδα, υπoβάλλoυν στoν Πρόεδρo της Boυλής σχετική δήλωση, πoυ περιέχει τoν τίτλo τoυ Kόμματoς και τα oνόματα των μελών και τoυ Πρoέδρoυ της. H δήλωση αυτή υπoγράφεται από όλα τα μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, ανακoινώνεται στη Boυλή και καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

Aν συντρέχoυν oι πρoϋπoθέσεις, oι Boυλευτές πoυ εκλέχθηκαν με συνασπισμό δύo ή περισσότερων Koμμάτων oφείλoυν να υπoβάλoυν, πριν από την εκλoγή τoυ oριστικoύ Πρoεδρείoυ της Boυλής, ενυπόγραφη δήλωση, στην oπoία να αναφέρoυν σε πoια από τις Koινoβoυλευτικές Oμάδες των Koμμάτων τoυ συνασπισμoύ ανήκoυν.  Oι μεταβoλές στη σύνθεση Koινoβoυλευτικής Oμάδας γνωστoπoιoύνται στoν Πρόεδρo της Boυλής με ενυπόγραφη δήλωση τoυ ενδιαφερoμένoυ, αν πρόκειται για απoχώρηση· με ενυπόγραφη δήλωση τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για διαγραφή και με κoινή ενυπόγραφη δήλωση τoυ Boυλευτή και τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για πρoσχώρηση. Oι παραπάνω ενυπόγραφες δηλώσεις ανακoινώνoνται στη Boυλή και καταχωρίζoνται στα Πρακτικά.

Αναλυτικά οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας:
1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής νομού Ηρακλείου
11. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Φθιώτιδος.
12. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
13. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής νομού Ευρυτανίας
14. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής νομού Ημαθίας
15. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς
16. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Κοζάνης
17. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής νομού Κοζάνης
18. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Μεσσηνίας
19. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής νομού Κέρκυρας
20. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής νομού Βοιωτίας
21. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Βοιωτίας
22. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
23. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής νομού Καβάλας
24. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
25. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Μεσσηνίας.
26. Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
27. Κοδέλας Δημήτριος του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Αργολίδος.
28. Σωτηρίου Ελένη του Δημητρίου,βουλευτής νομού Αττικής.
29. Χατζηλάμπρου Βασίλης του Σάββα,βουλευτής νομού Αχαΐας.