Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Αβεβαιότητα στη Βρετανία: Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σκηνικό έντονης πολιτικής ρευστότητας διαμορφώνουν στη Βρετανία τα αποτελέσματα των εκλογών, μιας και οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, η οποία στόχευε σε ισχυρή λαϊκή εντολή ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, μεταδίδει το BBC.
Η Βρετανία, ενόψει και της ουσιαστικής έναρξης της διαδικασίας για το Brexit, βρίσκεται επί της ουσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να καθοδηγήσει την χώρα το επόμενο, δύσκολο διάστημα, ενώ η ίδια η πρωθυπουργός φαίνεται πως εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη μπροστά στην πρόκληση της εξόδου από την Ε.Ε. Μάλιστα, στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών, ο Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, τόνισε ότι είναι αμφίβολο αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα αρχίσουν στην ώρα τους.
Η Μέι δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, αγνοώντας εμμέσως τις προτροπές του Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλων πολιτικών για παραίτησή της από την πρωθυπουργία.
Aξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αναλογικά με την ηλικία τους, μιας και, ενώ οι νέοι έως 34 ετών δείχνουν σαφή προτίμηση προς τους Εργατικούς, οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών κινήθηκαν συντριπτικά υπέρ της Μέι.
Το αρνητικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς έχει ήδη πυροδοτήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση κατά της Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. »Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC». Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.
Τι έδειξαν τα exit polls
Στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία. Με βάση τα πρώτα exit polls προβλεπόταν επικράτηση των Συντηρητικών με 314 έδρες (απώλεια 17 εδρών) .
Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθούσαν με 266 έδρες, καταγράφοντας άνοδο. Καθοδική πορεία σημείωνσε το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα της Νικόλα Στέρτζον με 34 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωναν 14 έδρες. Τέλος, το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) έμενε βρετανικού κοινοβουλίου. 
Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο από νωρίς ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Ξεκάθαρα αν έλαβε ένα χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που έλαβαν οι Συντηρητικοί προ δύο ετών και είναι σχεδόν ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση τότε αμφιβάλλω ότι θα επιβιώσει για μεγάλο διάστημα στην ηγεσία του κόμματος», υπογράμμισε ο ίδιος. 
Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών από τους Εργατικούς, Τζον ΜακΝτόνελ τόνισε ότι εάν οι προβλέψεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά αποτελέσματα τότε η Μέι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησής της.
«Εάν τα exit poll αληθεύουν, η Τερέζα Μέι έχει θέσει το Brexit σε κίνδυνο. Το είπα στην αρχή ότι αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν λάθος. Ύβρις», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του UKIP, Πολ Νάταλ. 
If the exit poll is true then Theresa May has put Brexit in jeopardy. I said at the start this election was wrong. Hubris.
Το ερώτημα του σχηματισμού κυβέρνησης
Η έλλειψη αυτοδυναμίας στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στην αναπόφευκτη αναζήτηση συμμαχιών.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν «σε συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.