Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σπανός: «Επαγγελματική κατά το ήμισυ η Football

League»

Σπανός: «Επαγγελματική κατά το ήμισυ η Football League»
Για το σενάριο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Football League, της νέας σεζόν σε δύο ομίλους, τα επαγγελματικά πρότυπα στα οποία λειτουργούν οι ομάδες της κατηγορίας, αλλά και για το θέμα της αδειοδότησης αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο τεχνικός του Παναιγιάλειου Δημήτρης Σπανός.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

 «Ηρεμήσαμε, σωθήκαμε εύκολα γρήγορα και συνεχίζουμε. Έχουμε μία αγωνιστική ακόμα την Κυριακή και νομίζω ότι θα πάμε καλά και θα τελειώσουμε όμορφα και ωραία».
Για την κατηγορία της Football League σημείωσε:
«Νομίζω δεν είναι επαγγελματική, είναι επαγγελματική κατά το ήμισυ. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 18 ομάδες, ίσως είναι οι 9 ή οι 10 επαγγελματικές και εννοούμε τα απλά πράγματα, δεν μιλάμε για μία κατάσταση Super League. Δηλαδή να έχει ένας παίκτης την τροφή του, να παίρνει τον μισθό του σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να έχει το ενοίκιο του, να έχει καλές συνθήκες εργασίας. Νομίζω ότι κατά το ήμισυ σ’ αυτήν την κατηγορία είναι τα πράγματα έτσι. Οι υπόλοιπες ομάδες το μόνο που κάνουν είναι ότι περιμένουν τις υπόλοιπες».
Για το σενάριο των δύο ομίλων είπε:
«Τι πιστεύω εγώ. Καταρχήν όταν υπάρχει ένας όμιλος των 18 ομάδων ή των 16 ομάδων αν θέλετε το προϊόν είναι διαφορετικό από το να είναι δύο όμιλοι των 12 ομάδων. Δηλαδή 24 ομάδες είναι στους δύο ομάδες, 18 ή 16 είναι σε έναν όμιλο, άρα λοιπόν όταν υπάρχουν περισσότερες ομάδες νομίζω το προϊόν υποβαθμίζεται. Και τι ομάδες θα υπάρξουν. Δηλαδή αν υπάρχουν ομάδες όπως η Παναχαϊκή και ο Εργοτέλης, ναι, να γίνουν δύο όμιλοι. Είναι σεβαστό, αλλά να υπάρχουν τώρα κάποιες άλλες ομάδες, που δεν θέλω να ονομάσω γιατί θα γίνω κακός, νομίζω το προϊόν σίγουρα θα υποβαθμιστεί, δεν θα έχει σχέση με το προϊόν της Β’ Εθνικής.
Ένα παράδειγμα είναι της Παναχαϊκής στον όμιλο με την ΑΕΚ, όπου η Παναχαϊκή ήταν ίσως μία από τις καλύτερες ομάδες εκείνη την εποχή και πήγε στα πλέι οφ. Όμως κάποιες ομάδες σταμάτησαν να παίζουν από τον Μάρτιο. Θα είναι πρωτάθλημα αυτό των δύο ομίλων; Σε ένα πρωτάθλημα τοπικό, δηλαδή χωρίζεται η Ελλάδα στη μέση. Μιλάμε για μια επαγγελματική κατηγορία όπου οι 12 ομάδες παίζουν από τη μέση της Ελλάδας και πάνω και οι άλλοι από τη μέση και κάτω.
Νομίζω δεν είναι και σοβαρά αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι βολεύει τις ομάδες οι οποίες δυσκολεύονται να υπάρξουν στη Β’ Εθνική. Δηλαδή από τη μέση και κάτω είναι αυτές οι ομάδες, που θεωρούν ότι θα είναι στη Football League αν είναι δύο όμιλοι. Αυτή είναι η κύρια σκοπιμότητα».
Για το θέμα της αδειοδότησης τόνισε:
«Είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο της αδειοδότησης, δηλαδή ομάδες οι οποίες έχουν άλλους σκοπούς νομίζω δεν μπορούν να πάρουν άδεια, είναι δεδομένο αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι η ευθύνη βαραίνει όλους ως προς τι. Πρώτα απ’ όλα τους παράγοντες, οι οποίοι μπαίνουν σε παράξενα μονοπάτια και μετά οι προπονητές κι οι παίκτες, οι οποίοι δέχονται κι αυτοί να βαδίσουν σ’ αυτά τα παράξενα μονοπάτια που πατούν οι παράγοντες. (σ.σ. ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο Σπανός εννοεί σε αυτό το σημείο τον στοιχηματισμό). Είναι λογικό αυτό.
Όταν εγώ βλέπω στα σάιτ το όνομα του Παναιγιάλειου, όταν η ομάδα μου κερδίζει 4-0 και λένε ότι έχει παιχτεί αυτό, με ενδιαφέρει εμένα; Όχι, άρα θα πρέπει κάπου αλλού να κοιτάξουν οι αρμόδιοι. Γιατί να εκθέτουν την ομάδα μου, μια ομάδα η οποία αποτελείται από τουλάχιστον 6-7 πιτσιρίκια και να μην ασχολούνται κατευθείαν με την άλλη ομάδα ή με κάποια άλλη ομάδα. Άρα λοιπόν αυτές οι ομάδες που θέλουν να γίνουν δύο όμιλοι, θέλουν γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Για να υπάρχουν μόνο και δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Δεν μπορώ να πω παραπάνω πράγματα, δεν θέλω να πω».
Για την Β’ Εθνική των τελευταίων ετών και για το γεγονός ότι είναι μια κατηγορία στην οποία υπάρχει στοιχηματισμός, με τον δημοσιογράφο να αναφέρεται στην υπόθεση Koriopolis, ο Σπανός υπογράμμισε:
«Εγώ να είμαι και λίγο ελαστικός. Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Γιατί λέμε για την Ρωσία και την Ελλάδα, στην Αγγλία γίνεται χαμός. Εγώ να κάνω μία ερώτηση. Σε ένα ντέρμπι Παναχαϊκής-Παναιγιάλειου, αν γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια επί είκοσι φορές σε δύο γύρους, μπορεί ποτέ κάποιο από αυτά να βγει στημένο; Όχι. Μπορεί ποτέ ένα παιχνίδι Εργοτέλης-Παναχαϊκή, Εργοτέλης-Παναιγιάλειος, Άρης-Απόλλων να βγει ποτέ χειραγωγημένο; Όχι. Σοβαρές ομάδες με αδειοδότηση, με καλούς προπονητές, με καλούς ποδοσφαιριστές, με καλές συνθήκες νομίζω κοιτάνε κάτι άλλο κι όχι αυτά που βλέπουμε τώρα στα σάιτ».
Σε ερώτηση για το πόσοι παίκτες στον Παναιγιάλειο είναι από το Αίγιο, ο Σπανός είπε:
«Στο ρόστερ του Παναιγιάλειου οι μισοί περίπου είναι Αιγιώτες ή από την ευρύτερη περιοχή».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι υπάρχουν ομάδες, που ξεκινούν το καλοκαίρι έναν προγραμματισμό και περιμένουν χρήματα μέσα στη σεζόν, αλλά τον Νοέμβριο το ταμείο είναι μείον...
«Σε αυτό το σημείο θα συνταχθώ με τους παράγοντες αναφορικά ως προς τι. Όταν πριν από 6-7 χρόνια μια ομάδα της Football League έπαιρνε 600-700.000 ευρώ χορηγία και τώρα παίρνει 100 είναι διαφορετικά τα πράγματα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ λέω ότι θα μπορούσε να πάρει μια ομάδα ένα ποσοστό από το στοίχημα, θα μπορούσε να πάρει ένα ποσοστό από τα χρήματα της UEFA που έρχονται. Όλο αυτό πάει στις ομάδες της Super League και βλέπετε ότι τελικά λέμε ότι πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η Football League. Όποιες ομάδες πέφτουν από τη Super League πηγαίνουν κατευθείαν στα ερασιτεχνικά. Ποια είναι η πληγή εγώ θέλω να δω.
Βάσει λογικής και ρεαλιστικά να το αναλύσουμε. Η Καλλονή έπεσε διαλύθηκε, ο Πανθρακικός έπεσε διαλύθηκε. Η Βέροια δεν ξέρω αν θα συμμετέχει. Βλέπετε ότι τα τελευταία 2-3χρόνια όποιος πέφτει από τη Super League διαλύεται κιόλας. Μήπως θα πρέπει να υπάρχει μια οργάνωση μεταξύ των δύο κατηγοριών, μία συνεννόηση ώστε έτσι να αναβαθμιστεί το προϊόν; Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Τότε είχε μία δίχρονη, τρίχρονη νομίζω σύμβαση, ήταν αρκετά τα χρήματα που έπαιρναν οι ομάδες.
Όταν βλέπεις 3-4 ματς στο τέλος της σεζόν ότι δεν γίνονται γιατί δεν πληρώθηκαν οι διαιτητές, κάτι λέει αυτό. Πώς λοιπόν θα προσελκύσουν επιχειρηματίες; Πώς θα υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια; Έτσι δεν γίνεται. Θα πρέπει η από πάνω κατηγορία να δει τη Football League γιατί με τέτοιους ποδοσφαιριστές τροφοδοτούνται στην ουσία οι ομάδες της Super League», τόνισε ο Σπανός.
Για τον Απόλλωνα Σμύρνης και για το αν πήρε χαρά από την επιτυχία, καθώς εκείνος έφτιαξε την ομάδα που ανέλαβε στη συνέχεια ο Άκης Μάντζιος, υποστήριξε:
«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το πρωτάθλημα ανήκει στους ανθρώπους που δούλεψαν από την 8η αγωνιστική και μετά. Είναι δεδομένο αυτό. Εγώ έφυγα νωρίς. Παρόλο που η πορεία μου ήταν έξι μηνών, δηλαδή η ομάδα φτάχτηκε, έγινε προετοιμασία, έγιναν και 8 αγωνιστικές με τις συνεχόμενες αναβολές. Θεωρώ ότι ο στόχος θα είχε επιτευχθεί έτσι ή αλλιώς. Όμως έτυχε να μην ήμουν εγώ εκεί, ήταν κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Ο στόχος επιτεύχθηκε με αυτούς τους ανθρώπους. Ναι έμεινε κάτι. Ηθική ικανοποίηση.
Όταν στη φιέστα του Απόλλωνα θυμάται ο μεγαλομέτοχος, αυτός που έχει την ομάδα, τον προπονητή είναι ηθική ικανοποίηση. Έχω καλή σχέση με τους ανθρώπους, μόνο καλά έχω να πω. Απλώς ότι υπάρχει πικρία, είναι δεδομένο. Όταν είσαι σε μια ομάδα έξι μήνες, είσαι πρώτος, φεύγεις αήττητος, ποιος λογικός προπονητής δεν θα στεναχωριόταν; Όμως το ποδόσφαιρο ειδικά στην Ελλάδα είναι αυτό. Με αυτά τα μέτρα και με αυτά τα σταθμά θα πρέπει να βαδίσουμε και εμείς. Πιστεύω σε κάποια άλλη ομάδα να είμαι πιο τυχερός και να με κρατήσει ο πρόεδρος κι εγώ να τελειώσω.. (σ.σ. γέλια)».
Τέλος, αναφέρθηκε στην έλευση της Παναχαϊκής στη Football League:
«Όποιος από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας θεωρεί ότι είναι κακό που η Παναχαϊκή ανέβηκε στη Β’ Εθνική νομίζω είναι μικρόμυαλος. Είναι προτιμότερο στην Αχαΐα να υπάρχουν δύο ομάδες μεγάλες, αν γίνεται και τρεις. Είναι σημαντικό αυτό. Ανεβαίνει το πρωτάθλημα, το κύρος του αθλήματος. Η Παναχαϊκή δεν είναι ούτε για τη Football League, νομίζω είναι για παραπάνω κατηγορία. Εγώ χάρηκα που ανέβηκε και καλά και τι εννοώ.
Ανέβηκε οργανωμένη, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι θα ανέβει χωρίς χρέη, άρα λοιπόν θα υπάρχει ένα όραμα στους ανθρώπους της Παναχαϊκής Συμμαχίας να φτιάξουν μια ομάδα πάρα πολύ καλή, θέτουν βάσεις απ’ ότι ακούω από τον κ. Κατσουράνη, δεν βιάζονται, ο κόσμος γυρίζει σιγά σιγά στο γήπεδο. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην θέλουμε την Παναχαϊκή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον κι εμείς. Είμαι της άποψης, καλό είναι να είναι η Παναχαϊκή στις μεγάλες κατηγορίες και είναι πάρα πολύ κακό να βολοδέρνει από εδώ κι από εκεί και στα χωριά.
Το πέρασε αυτό και ο Παναιγιάλειος. Οι άνθρωποι εδώ έβαλαν πιο γρήγορα μυαλό, ήταν άνθρωποι που αγάπησαν τον Παναιγιάλειο, όπως ο Αντώνης Ρέλλας ή ο άνθρωπος που είναι τώρα εδώ μαζί με τον Αντώνη και είχαν κάποιο άλλο στόχο. Στην Παναχαϊκή δυστυχώς πέρασαν άνθρωποι που κοίταξαν κάτι άλλο».