Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Αυτοί οι αχαρακτήριστοι γιατί να φέρουν τον τίτλο του ανθρώπου





Ο Φρίντριχ Βίλχεμ Νίτσε  κάπου γράφει « … τα αποτελέσματα που έχει η τιμωρία στους ανθρώπους και τα ζώα είναι η αύξηση του φόβου η όξυνση της πονηριάς ο έλεγχος των επιθυμιών . Η τιμωρία λοιπόν δαμάζει τον άνθρωπο αλλά δεν τον κάνει καλύτερο.»
Και ο Γουώλτ Γουίτμαν και αυτός υποστηρίζει « …μου φαίνεται ότι θα πάω να ζήσω με τα ζώα . Είναι τόσο ήρεμα . Στέκομαι και τα κοιτάζω ώρες ολόκληρες. Ούτε ιδροκοπούν ούτε γκρινιάζουν για την κατάσταση τους . Δεν μένουν  ξύπνια την νύχτα για να κλάψουν για τις αμαρτίες των. Δεν με αηδιάζουν κουβεντιάζοντας για το καθήκον τους προς το Θεό. Κανένα δεν είναι ανικανοποίητο και κανένα δεν έχει παραφρονήσει από την μανία της ιδιοκτησίας. Κανένα δεν γονατίζει μπροστά στα άλλο ή στο είδος του που έζησε χιλιάδες χρόνια πριν. Κανένα σ’ όλη τη γη δεν είναι ευυπόληπτο ή δυστυχισμένο.»
Και αυτά μου έρχονται στο νου διαβάζοντας στις εφημερίδες κάποιες απαράδεκτες ειδήσεις.
Συγκεκριμένα μια εφημερίδα γράφει ότι βρέθηκε μέσα σε μια Μερσεντές κάποιος αλλοδαπός που τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι. Και μέχρι εδώ είναι κάτι του συνηθισμένο που τώρα μάλιστα δεν περνάει και σε πρώτη είδηση στις εφημερίδες. Και θα την βρεις στα ψηλά. Η συνέχεια όμως του δημοσιεύματος που σε ανατριχιάζει είναι αυτό που προσωπικά εμένα δεν με αφήνει στην κυριολεξία να κοιμηθώ. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε και ένα παιδάκι σφαγμένο που ήταν μόλις δυο ετών.
Ένας πατέρας σκοτώνει το παιδί του και το τεμαχίζει 
Και κάποτε σε πολύ μικρή ηλικία είχα διαβάσει ότι αν κάποιος δεν συγκινείται από δυο παιδικά μάτια είναι ανώμαλος και δεν μπορούσα λόγω του τότε νεαρού της ηλικίας μου να το καταλάβω. Και έρχομαι τώρα που δεν υπάρχει ούτε μια μαύρη τρίχα στο κεφάλι μου να ερμηνεύσω την σφαγή του μικρού αυτού παιδιού και δεν μπορώ να βγάλω κανέναν συμπέρασμα.
Μπορεί να υπάρξει κάποιος γιατρός και να υπογράψει κάποιο χαρτί και να αποφανθεί ότι είναι τρελός ο δολοφόνος. Και θα κλειστεί σε κάποια φυλακή – νοσοκομείο. Και επειδή η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα μπορεί σε μερικά χρόνια να βγει και να κάνει πάλι τα ίδια. Και δεν μπορώ να υποστηρίξω χειρότερα μια δεν θα υπάρξει χειρότερη περίπτωση από αυτή.   
Επίσης έχουμε και μια άλλη περίπτωση ειδεχθών εγκληματιών.
Είναι αυτοί που ασελγούν επάνω σε ανήλικα παιδάκια. Αλλά όμως αυτοί που ασελγούν επάνω σε βρέφη  αυτοί δεν μπορούν καν να χαρακτηριστούνε. Νομίζω ότι η επιστήμη δεν θα μπορέσει να τους κατατάξει σε κάποια κατηγορία.  ούτε και ζώων που κατά τον  Γουώλτ Γουίτμαν είναι πολύ καλύτερα από εμάς.
Συμφωνώ απόλυτα ότι την ζωή που ο Θεός μας την έχει χαρίσει αυτός και πρέπει να μας την παίρνει Αλλά όταν σκέφτηκε ν α μας φτιάξει που να φανταστεί ότι κάποιοι θα βγαίνανε ναι μεν υπό μορφή ανθρώπου πλην όμως χωρίς τίποτα το ανθρώπινο ή το ζωώδες να έχουν μέσα  τους.
Και ευχαριστώ τον Θεό που δεν με επέτρεψε να υλοποιήσω το όνειρο μου και να γίνω δικαστής. Γιατί είμαι βέβαιος ότι τον πρώτο που θα με φέρνανε να δικάσω έναν από αυτούς θα τον σκότωνα με τα ίδια μου τα χέρια. 
Και επικαλούμαι τα λόγια του  Μένανδρου «ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος . αν άνθρωπος η»  ( Τι ωραίος που είναι ο άνθρωπος αν είναι άνθρωπος.)