Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Πύρινα μέτωπα σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Καπανδρίτι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μαίνεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στο τρίγωνο Καλάμου, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, απειλώντας τους οικισμούς που βρίσκονται παραλιακά, ενώ στις φλόγες έχει καεί ένα σπίτι στο Βαρνάβα.
Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, ενώ η έκταση που καίγεται είναι περίπου 10 χιλιομέτρων. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, αναφέρει στην «Κ» ότι η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Βαρνάβα, Σέσι Γραμματικού και Καπανδρίτι, ενώ η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο. Παράλληλα σημείωσε ότι «ήταν καλύτερα» στο μέτωπο των Αγίων Αναργύρων.
Εκκληση για υδροφόρα απηύθυνε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Δευτέρας από την συχνότητα του ΣΚΑΙ, η Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, κ. Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «άθλια κατάσταση» στην περιοχή, ενώ μετέφερε την πληροφορία ότι έχουν καεί και ηλιοστάσια. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αγνοείται ένα άτομο, γεγονός που ερευνάται από την πυροσβεστική αστυνομία. Η κ. Μαλλίρη, ωστόσο, ανέφερε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για αγνοούμενο.
Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας η κ. Ασημακοπούλου, ζήτησε επιπλέον εναέρια μέσα και τόνισε πως το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και «φοβόμαστε ότι καταφέραμε να σώσουμε το βράδυ, θα καεί σήμερα το πρωί». «Καίγονται τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί, ενώ σημείωσε ότι για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί παιδικές κατασκηνώσεις και στο Γραμματικό.
Αυτή τη στιγμή, στα σημεία της πυρκαγιάς επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 22 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας.
Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Γι' αυτό, ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.
Ο κ. Καππάκης έκανε δεκτό έκανε νωρίτερα σήμερα το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου να κηρυχθεί ο δήμος Ωροπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου.
Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην είσοδο για Καπανδρίτι, και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, το ρεύμα προς την παραλία. Η κυκλοφορία έχει αποκαταασταθεί στη διασσταύρωση της Λ. Μαρκοπούλου με την οδό Αγ. Αποστόλων.