Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου


Η μετανάστευση των παικτών δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παγκοσμίως.

Η 25η έκδοση του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, ανέλυσε την παρουσία των «μεταναστών» ποδοσφαιριστών σε 137 πρωταθλήματα από 93 εθνικές ομοσπονδίες παγκοσμίως.
Το δείγμα αποτελείται από παίκτες που ήταν
παρόντες την 1η Μαΐου 2017 στην πρώτη ομάδα, έχοντας λάβει μέρος σε αγώνες πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Συνολικά, 12.051 «απόδημοι» ποδοσφαιριστές καταγράφηκαν σε 2.120 συλλόγους. Κατά μέσο όρο, μια ομάδα έχει 5,7 «απόδημους» ποδοσφαιριστές (21.6% των ομάδων).

Αυτές οι τιμές κυμαίνονται από 7,6 (27,9%) στην OFC (Νέα Ζηλανδία) έως 3,2 (11,9%) στην CONMEBOL (Νότια Αμερική).

Οι ομοσπονδίες
AFC (Ασία): 1.164 παίκτες
CAF (Αφρική): 236 παίκτες
CONCACAF (Βόρεια και Κεντρική Αμερική): 1.072 παίκτες
CONMEBOL (Νότια Αμερική): 695 παίκτες
OFC (Νέα Ζηλανδία): 76 παίκτες
UEFA (Ευρώπη): 8.808 παίκτες
ΣΥΝΟΛΟ: 12.051

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
H Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα υποδοχής για τους Βραζιλιάνους, με 33 παίκτες (27,7 μέσο όρο ηλικίας), έκτη για τους Γάλλους με 39 παίκτες (28,3), ένατη για τους Αργεντινούς με 22 παίκτες (30,3) και τρίτη για τους Σέρβους με 26 παίκτες (28).

ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Όσον αφορά την ηλικία, οι ποδοσφαιριστές που ερωτήθηκαν και αγωνίζονται μακριά από τις χώρες τους, είχαν μέσο όρο ηλικίας 26,8, σε σχέση με τα 25,3 που αφορούσε τους «ντόπιους». Η πιο αντιπροσωπευτική ηλικία για τους «απόδημους» είναι τα 26 χρόνια. Οι ποδοσφαιριστές ηλικίας 21 ετών και κάτω αποτελούν το 14,1%, έναντι 28,9% αυτών που αγωνίζονται στην χώρα που προέρχονται.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ «ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ»
Συνολικά, 174 εθνικές ενώσεις είχαν τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπο που αγωνίζεται στο εξωτερικό. Η Βραζιλία είναι εκείνη με τους περισσότερους εκπροσώπους (1.202), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (781) και την Αργεντινή (753). Οι τρεις αυτές χώρες καλύπτουν ποσοστό 22,7% του συνόλου και αυξάνεται σε 43,5% εάν ληφθούν υπόψη οι δέκα κύριες χώρες εξαγωγής.

Οι χώρες και οι εξαγωγές τους:
1. Βραζιλία 1202
2. Γαλλία 781
3. Αργεντινή 753
4. Σερβία 460
5. Αγγλία 451
34. Ελλάδα 103

Μεταξύ των ομοσπονδιών με περισσότερους από 200 ομογενείς είναι εννέα ευρωπαϊκές χώρες, τέσσερις από τη Νότια Αμερική και δύο από την Αφρική. Με εξαίρεση την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Κολομβία, όλες αυτές οι χώρες έχουν την πλειοψηφία των «αποδήμων» παικτών τους σε συλλόγους ενώσεων μελών της UEFA.

Ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας» στην CONCACAF είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (130 αντιπρόσωποι), ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την AFC (130).
Δεκατρείς από τις 20 ομοσπονδίες των οποίων ο αριθμός των «αποδήμων» είναι μεταξύ 100 και 200 είναι επίσης ευρωπαίοι. Οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στην Αφρική (Καμερούν, Ακτή του Ελεφαντοστού και Σενεγάλη), στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική (Παραγουάη), καθώς και στην Ασία (Ιαπωνία και Νότια Κορέα). Μεταξύ αυτών των διαφορετικών προελεύσεων, οι Παραγουανοί, οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες είναι οι μόνοι για τους οποίους η Ευρώπη δεν είναι ο κύριος προορισμός.

Η Πορτογαλία είναι μακράν ο κύριος προορισμός για τους Βραζιλιάνους. Την 1η Μαΐου 2017, 221 ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία έπαιζαν στα δύο κορυφαία τουρνουά στην Πορτογαλία. Για τους Βραζιλιάνους, η Πορτογαλία είναι συχνά η πρώτη χώρα μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Ο αριθμός των ξένων Βραζιλιανών είναι πάνω από 20 σε 16 χώρες.
 Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκουμε επίσης έξι ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Κίνα και Ινδονησία), το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο Βραζιλιάνος παίκτης είναι ο κορυφαίος «παγκόσμιος εργαζόμενος» στην επαγγελματική βιομηχανία ποδοσφαίρου.
Οι Βραζιλιάνοι είναι παρόντες σε 82 από τις 93 ομοσπονδίες που καλύπτονται από τη μελέτη. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Γάλλων «μεταναστών» παίζει στην Αγγλία (107) ή σε Βέλγιο (83). Τέσσερις άλλες γειτονικές χώρες είναι μέρος των δέκα κύριων προορισμών των Γάλλων παικτών: Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία. Επιπλέον, περισσότεροι από 30 Γάλλοι αγωνίζονται σε ελληνικούς και τουρκικούς συλλόγους.

Οι Γάλλοι είναι επίσης πολύ παρόντες στην πρώτη κατηγορία της Αλγερίας με 33 παίκτες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ποδοσφαιριστές αλγερινής καταγωγής που μεγάλωσαν στη Γαλλία και μετανάστευσαν στην Αλγερία επιδιώκοντας την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μη ευρωπαϊκός προορισμός (21 παίκτες). Συνολικά, οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές είναι παρόντες σε 60 από τις 93 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η Χιλή είναι ο κύριος προορισμός για τους Αργεντινούς. Την 1η Μαΐου 2017, 106 Αργεντινοί έπαιζαν στα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα της Χιλής. Επίσης ο αριθμός των Αργεντινών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Μεξικό είναι πολύ υψηλός (97 παίκτες).
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των δέκα κύριων προορισμών των Αργεντινών παικτών.
Με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται στη Νότια Αμερική. Ενώ οι Βραζιλιάνοι είναι σε όλο τον κόσμο, οι Αργεντινοί παίζουν παρόμοιο ρόλο στη Λατινική Αμερική. Συνολικά, υπάρχουν σε 59 από τις 93 ενώσεις που αναλύθηκαν.

Παρόμοιοι με τους Γάλλους παίκτες, οι Σέρβοι ποδοσφαιριστές είναι παρόντες κυρίως σε γειτονικές ή γεωγραφικά στενές χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβακία. Οι πρώτοι προορισμοί εκτός των ενώσεων μελών της UEFA είναι στην Ασία: το Χονγκ Κονγκ και το Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο, ο αριθμός των Σέρβων παραμένει περιορισμένος (7 παίκτες).

Η παρουσία της Αγγλίας μεταξύ των πέντε κύριων ενώσεων «εξαγωγής» συνδέεται στενά με τον αριθμό των Αγγλων που αγωνίζονται στις άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στην Ουαλία (143 ποδοσφαιριστές) και τη Σκωτία (114). Περισσότεροι από τους μισούς Άγγλους που παίζουν στο εξωτερικό είναι σύμφωνοι με συλλόγους από αυτές τις χώρες.