Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση - Το φέρνει άμεσα στη Βουλή



                                     sl
Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχοντας την έγκριση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου του για αναδιάρθρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος.
Μάλιστα, πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να... νομιμοποιηθεί η παράτυπη με βάση τους ισχύοντες κανόνες αναδιάρθρωση.
Μέσω αυτών των επαφών έχουν γίνει πλέον γνωστές και αρκετές λεπτομέρειες του σχεδίου του υφυπουργού.
Η τρέχουσα μορφή της Super League περιλαμβάνει πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών με συνολικά 16 ομάδες. Με βάση το σχέδιο Βασιλειάδη, μόνο για την ερχόμενη σεζόν (2018-19), οι ομάδες θα αυξηθούν στις 20.
Αριθμός που θα προκύψει με την παραμονή των υποβιβασμένων ομάδων ( Πλατανιάς, Κασσιόπη), την άνοδο του Αρη και του ΟΦΗ, που ούτως ή άλλως κέρδισαν τον προβιβασμό τους, αλλά και των Παναχαϊκής και Κισσαμικού, που κατέκτησαν την 3η και την 4η θέση στη Football League.
Πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος οι 20 αυτές ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, οι οποίοι θα προκύψουν μετά από κλήρωση και αφού έχουν καταρτιστεί τα γκρουπ δυναμικότητας.
Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκονται οι 4 «μεγάλοι» Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.
Στο 2ο και το 3ο γκρουπ θα μπουν με κριτήρια βαθμολογικά οι υπόλοιπες 12 ομάδες (από έξι).
Στο 4ο γκρουπ  θα μπουν οι τέσσερις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League.
Με κλήρωση για κάθε γκρουπ ξεχωριστά θα προκύψουν οι δύο όμιλοι των 10 ομάδων, για μία και μοναδική φορά. Ο καθένας εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δύο «μεγάλους», 3 από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, 3 από το 3ο γκρουπ και 2 ομάδες από τη Football League.  Ο κάθε όμιλος θα έχει 18 αγωνιστικές (9+9).
Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες, οι πέντε πρώτες ομάδες από τον κάθε όμιλο θα σχηματίσουν ένα νέο πρωτάθλημα, την Super League 1.
Οι ομάδες από την 6η έως τη 10η θέση των δύο ομίλων θα σχηματίσουν ένα άλλο  τη Super League 2.
Οι 10 ομάδες της Super League 1 θα παίξουν  μεταξύ τους για το πρωτάθλημα και τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά και για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Super League 2.
Κατηγορία στην οποία υποβιβάζεται απευθείας ο 10ος, ενώ ο 9ος θα δίνει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.
Στη Β’ Εθνική θα πέφτουν δύο ή τρεις ομάδες και θα ανεβαίνουν ισάριθμες.
Τη σεζόν 2019-20 θα υπάρχουν επομένως η  πρώτη κατηγορία των 10 ομάδων, μία δεύτερη επίσης 10 ομάδων που και αυτή θα είναι επαγγελματική, ενώ η Β’ Εθνική θα έχει 12 ομάδες και θα είναι αμειβόμενη.
Η Super League 1 των 10 ομάδων, που θα είναι η «ελίτ» κατηγορία, θα διεξάγεται σε 4 γύρους και συνολικά 36 αγωνιστικές.Το ίδιο και η Super League 2. Οσο για τους κανόνες; Ένας θα πέφτει, ένας θ΄ ανεβαίνει και ο 9ος της πρώτης κατηγορίας θα παίζει μπαράζ με τον 2ο της δεύτερης, απ' όπου θα πέφτουν 2-3 και θα ανεβαίνουν αντίστοιχες από τη Β' Εθνική.
Από πλευράς Πολιτείας υπολογίζεται πως για το συγκεκριμένο πλάνο θα υπάρχουν 30 έως 40 εκατ. ευρώ. Και όπως τονίζεται το κράτος δεν θα πληρώσει με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά τα λεφτά θα προκύψουν από την υπερφορολόγηση των κερδών του τζόγου, αλλά και πιθανότατα μέσω της ΕΡΤ. Στις άστεγες τηλεοπτικά ΠΑΕ  θα πάει ένα ποσό που λογικά θα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ για κάθε μία, εκτός από τον Παναθηναϊκό, που είναι πιθανό να πάρει περισσότερα χρήματα λόγω ισχυρότερου Brand name.
Από εκεί και πέρα, χρήματα θα διατεθούν και με διάφορους άλλους τρόπους, που πιθανότατα θα έχουν να κάνουν με τη βαθμολογική θέση που θα τερματίζουν οι ομάδες, με οικονομική βοήθεια για τις υποδομές, αλλά και με άλλες μορφές ενίσχυσης, που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές
Πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις αν το εγχείρημα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα καθώς βάσει της αθλητικής νομοθεσίας οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος είναι παράνομη.
Αυτό ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όπως το 2006, όταν σε μια... νύχτα θεσπίστηκε η Super League:
Η Πολιτεία μπορεί να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει εκ νέου τους κανόνες του νέου πρωταθλήματος. Κάτι που φέρεται αποφασισμένος να πράξει ο Βασιλειάδης το προσεχές διάστημα, καταθέτοντας προς ψήφιση την τροποποίηση στη Βουλή
Ηδη ο υφυπουργός φέρεται να έχει ενημερώσει τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου για τις προθέσεις του στις συζητήσεις που είχε με τον επιτετραμμένο της FIFA στην ΕΠΟ Μπιόρν Βασάλο και τον διευθυντή των εθνικών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς. Στους οποίους, μάλιστα, μετέφερε ότι το νέο σχέδιο έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες.