Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες και νέοι η δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Κορινθίων να γίνει ο πνευματικός σας ανεφοδιασμός




Ο Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, γιος του Απόστολου Δοξιάδη και της Ευανθίας Μεζεβίρη γεννήθηκε στη Στενήμαχο το 1913και πέθανε στην Αθήνα το 1975. Ο πατέρας του, παιδίατρος στο επάγγελμα, υπήρξε Υπουργός Περιθάλψεως, Υγιεινής και Πρόνοιας. Ο Κ.Α Δοξιάδης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1935 κι ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Charlottenburg του Βερολίνου.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχει πει κάτι που έπρεπε να είχε κρεμαστή παντού ακόμα και μέσα στις εκκλησίες και είμαι βέβαιος ότι Εκείνος που μόνο αγάπη μας δίδαξε θα το ενέκρινε .
Είπε λοιπόν αυτός ο σπουδαίος παντού όμως άνθρωπος ότι " ...αποκτήθηκε η ειδική γνώση μα χάθηκε η ισορροπία και η αρμονία της σκέψεως. Ανακαλύφτηκε το κάθε άστρο μα χάσαμε τον κόσμο". 
Αλήθεια έχετε στίσει αυτί για να ακούσετε τι λένε οι νέοι μεταξύ των;
Επειδή είμαι ένας από αυτούς που καμαρώνω την σημερινή γενιά πολλές φορές τρομάζω με αυτά που ακούω Οι περισσότερες λέξεις δεν είναι Ελληνικές και αναφέρονται ή στα κινητά τηλέφωνα ή στα κομπιούτερ ή σε ότι αφορά την ηλεκτρονική επικοινωνία. 

Κολυμπώ σε κάποια παραλία του Λουτρακίου που εκεί πηγαίνουν άνθρωποι κάποιας ηλικίας όπως είναι και η δική μου. Και τυχαία χωρίς να είμαι ωτακουστής άκουσα μια συζήτηση μεταξύ δυο γυναικών που αφορούσε την παράσταση Μότσαρτ που παίζει ο Λιγνάδης  με τον Παπακαλιάτη. Και έμεινα εκεί καθηλωμένος να ακούω να μιλάνε υπέροχα Ελληνικά χωρίς να τα νοθεύουν με διάφορες ξένες λέξεις για;να δείξουν ότι γνωρίζουν και ξένες γλώσσες. 
Και το τραγικό εδώ είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους μόνο αυτά τα στερεότυπα γνωρίζουν.Και οι κυρίες αυτέςδεν είχαν ειδίκευση αλλά μόρφωση που σημαίνει διάβασαν παρακολούθησαν προβληματίστηκαν αλλά ποτέ δεν απογειώθηκαν 
Και επειδή πολύ μου αρέσουν τα βιβλία ψάχνω να βρω βιβλιοθήκες να τις προβάλω 
Αλλά εκεί που έπαθα πλάκα ζωής ήταν όταν πήγα στη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Κορινθίων 
Αμέσως πήρα την κάμερα μου και έκανα μαζί με τον πρόεδρος του  πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων ( βέβαια άλλος είναι ο τίτλος μα εγώ δεν δίνω καμία σημασία σε αυτά αλλά στην προσφορά αυτού του νομικού προσώπου) .Παναγιώτη Λαμπρινό και τους άξιους συνεργάτες μια΄τηλεοπτική  εκπομπή που νομίζω ότι ήταν από τις καλύτερες  που έχω κάνει 

Τώρα που αρχίζουν τα σχολεία σκέφτηκα ότι πρέπει να υπενθυμίσω ιδίως στους γονείς ότι θα μπορούν να πηγαίνουν στην βιβλιοθήκη και να δανείζονται βιβλία γιατί ένας αμόρφωτος λογοτεχνικά αλλά και εγκυκλοπαιδικά γονιός δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει το παιδί του ούτε στο δημοτικό. Και οι διαδικασίες για να πάρεις ένα βιβλίο είναι απλούστατες Με την ταυτότητα σου γράφεσαι μέλος. Και με την δική σου παρουσία μπορεί να γράψεις και το παιδί σου 



Αυτό είναι ένα μέρος της βιβλιοθήκης που θα μπορείς να βρεις ότι επιθυμείς. Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα η βιβλιοθήκη αυτά θεωρείται μέσα στις 9 καλύτερες της Ελλάδας όχι γιατί το έγραψα ή το είπα εγώ αλλά το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου έκανε αυτή την διαπίστωση. 



 Θέλεις να κάνεις εξάσκηση στο κομπιούτερ και δεν έχει σπίτι σου μπορείς να πας στη βιβλιοθήκη και εκεί μέσα σε μια όμορφη αίθουσα θα γράψεις ή θα κάνεις εξάσκηση μια και ο Δήμος Κορινθίων φρόντισε για σένα που δεν έχεις να αγοράσεις κομπιούτερ . Ή είσαστε πολλά αδέλφια και το κομπιούτερ ένα 






Εδώ έχουμε το θάλαμο που πρέπει να γράψουμε μια ομιλία μας ή ένα τραγούδι ή ότι άλλο θέλετε 



 
Ας γίνουν τα λόγια αυτά οδηγός και των νέων παιδιών αλλά και των γονιών και όλου του κόσμου για να μη ισχύουν πλέον τα λόγια του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. 
Και όλα αυτά βρίσκονται στην γωνία Πυλαρινού και Αποστόλου Παύλου βέβαια στην Κόρινθο. 
Και να μη απογοητευθείτε από την είσοδο Γιατί το ίδιο έπαθε κάποιος που πήγε για πρώτη φορά στο θέατρο Κουν που ήταν σε ένα υπόγειο μέσα στη στοά του Ορφέα. Που είπε στο φίλο του με ύφος αυστηρό Μα μέσα στο υπόγειο με έφερες να δω θέατρο. Και αυτός του είπε Εδώ όσα σκαλιά κατεβαίνεις τόσο ανεβαίνει η θεατρική τέχνη. Και είχε τόσο δίκιο. 
Και εγώ ήθελα να μπλέξω τον Παναγιώτη Λαμπρινό με την ένωσαη και το ποδόσφαιρο και να στερήσω το πολιτισμό από αυτόν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. 
Μα και το ποδόσφαιρο ανήκει στον Αθλητισμό που και αυτός ανήκει στον πολιτισμό  Αλλά μόνο διοικητικά στα υπουργεία. Με απλά Ελληνικά όταν θα ρωτήσεις τον υφυπουργό αθλητισμού που ανήκει θα σου πει στο Υπουργείο πολιτισμού. Και εκεί να σταματήσεις γιατί αν συνεχίσεις θα αναγκαστείς να πεις το χιλιοειπωμένο " αυτό με τον Τοτό το ξέρεις" και θα πέσει η φάπα  σύννεφο αφού πλέον προκαλεί αγανάκτηση το ανέκδοτο αυτό.