Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Νομίζω ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το ρόλο της ενημέρωσης στην Κορινθία



Κι έκραξες : « Φωτιά ! να κάψω την Παράδεισο!»
Κι έκραζες : « Νερό ! την Κόλαση να σβήσω !»
                                                                                                                                       Κωστής  Παλαμάς

Από το 2001 συμμετέχω στην ενημέρωση  του νομού Κορινθίας από το πόστο του ερασιτέχνη δημοσιογράφου.
Που σημαίνει ότι μη έχοντας τα προσόντα δεν μπορώ να κατατάξω τον εαυτό μου στους επαγγελματίες.
Δώδεκα χρόνια αγωνίζομαι πάντα με την υπογραφή μου αλλά και με την  «φάτσα» που μπορεί να μη είναι ωραία αλλά δυστυχώς και για μένα αλλά και για σας αυτή έχω. Και στην ηλικία που βρίσκομαι δεν μπορώ να την αλλάξω.
Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι όλοι θέλουν να έχουν γνώμη αλλά όμως χωρίς αυτή να δημοσιοποιείται επώνυμα. Δηλαδή ο Άλφα μου είπε ότι ο τάδε Δήμαρχος δεν είναι σωστός. Και όταν του ζητήσεις την άδεια να το γράψει και να τονίσεις ότι αυτή είναι η κρίσης του Άλφα τότε εξαγριώνεται και σου απαντά γεμάτος νεύρο « Να γιατί οι χωροφύλακες και οι δημοσιογράφοι δεν πιάνονται φίλοι»
Που σημαίνει ότι αμέσως σε προλαμβάνει για  μη εκτεθεί στον ισχυρό που υπάρχει περίπτωση κάποτε να τον χρειαστεί.
Και όταν τον ρωτάς « γιατί τα λες όλα αυτά»  Έχει την απάντηση έτοιμη.  «Για να κατατοπίζω τους δημοσιογράφους για να μη έχουν λαθεμένη άποψη»
Και αυτός ο «κύριος» θεωρεί την δική του άποψη ως σωστή την οποία πρέπει να την λάβει  υπόψη του ο δημοσιογράφος και να ασκήσει αυστηρή κριτική στο Δήμαρχο που μπορεί ο Άλφα να πίνει μαζί του κρασάκι.
Δυστυχώς αυτά που σας περιέγραψα συμβαίνουν με τα διάφορα μπλοκ που δέχονται απόψεις ανωνύμων και τις γράφουν και νομίζουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη.
Εδώ έχουμε δυο ειδών ευθύνες. Που βαρύνουν όχι τον ανώνυμο που βρίσκει βήμα για να βγάλει τα απωθημένα του  αλλά της διεύθυνσης του Μπλοκ. Που δημοσιεύει έναν υβριστικό σχολιασμό και ότι για να τον δημοσιεύσεις θα πεις ότι συμφωνείς. Και πηγαίνουμε στην πιο ακραία περίπτωση Γιατί να μη γράφει το σχόλιο το ίδιο το μπλοκ.
Και όσο προχωράμε συναντάμε ένα άλλο φαινόμενο. Γράφεις για κάποιον καλά λόγια γιατί το αξίζει. Ποτέ δεν ασχολείται με την αφεντιά σου . Μόλις όμως κάπου τον τσιμπήσεις σε παίρνει στο τηλέφωνο και σου λέει.
Μου είπαν ότι είπες αυτό στην τηλεόραση ή ότι έγραψες κάτι για μένα στην εφημερίδα  Αυτός το έχει δει στην τηλεόραση ή το έχει  διαβάσει αλλά για να δείξει ότι δεν καταδέχεται να ασχοληθεί μαζί σου που σημαίνει να παρακολουθήσει την τηλεοπτική εκπομπή σου ή ότι σε διαβάζει στην εφημερίδα που γράφεις σου πετά  « μου είπανε»
Αυτό δε συμβαίνει ιδίως σε ανθρώπους που έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια και που νομίζουν ότι όλα τα γνωρίζουν.
Επίσης υπάρχει και εκείνο που σου λένε υπό τύπο υποδείξεως που μπορεί να γίνει στο τέλος ακόμα και παρατήρηση.
Εμπιστευτικά σου λένε ότι αυτό δεν το έγραψες σωστά και όταν τους ρωτάς εσύ πως θα το έγραφες αλλάζουν συζήτηση.
Ομολογώ ότι τους κάνω κέφι και μέχρι σήμερα ότι έχω γράψει πλήρως έχω δικαιωθεί.
Και το ευτράπελο που συμβαίνει. Έχεις γράψει για κάποιον κάτι που τον ευχαριστεί σε καλεί για φαγητό που σημαίνει κρέας . Αν το δημοσίευμα  τον έχει ενθουσιάσει τότε σε καλεί να πάτε να φάτε κανένα ψαράκι.
Και αλλοίμονο  όποιος δεχτεί αυτή την πρόσκληση θα είναι ο δημοσιογράφος της μιας μπριτζόλας  γιατί αυτοί που συκοφαντούν τους ανθρώπους της ενημέρωσης στην Κορινθία  δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι αξίζει ένας δημοσιογράφους για να του κάνεις τραπέζι με ψάρι. Να γιατί ποτέ δεν θα γίνω δημοσιογράφος. Ποτέ δεν θα με δείτε σε καμία εκδήλωση. Και το σπουδαιότερο  δεν θα δεχθώ το παραμικρό κέρασμα όπως έγραφα στην εφημερίδα μου Νικηφόρου το ανάγνωσμα χωρίς πρόσχωμεν στην ταυτότητα της.

Οι εφημερίδες στην Κορινθία

Όλοι λοιπόν που έχουν άποψη επάνω σε αυτά που γράφεις ιδίως σπανίως διαβάζουν τοπική εφημερίδα γιατί το θεωρούνε ότι δεν είναι σωστό τώρα να δίνουν ένα ( 1) για να ενημερωθούν σε τοπικό επίπεδο.
Περιμένουν να πάνε σε κάποιο καφενείο που υπάρχει ο τοπικός τύπος και εκεί ενημερώνονται . Δεν γνωρίζουν όμως τι κακό θα πάθουν όταν θα σταματήσει η έκδοσης των.
Υπάρχει μια αθλητική εφημερίδα στο νομό μας που βγαίνει κάθε Τρίτη.
Και αντί να πουλά 3.000 φύλλα το λιγότερο η κυκλοφορία της είναι περιορισμένη Και όμως έχουμε 500 παράγοντες 60 προπονητές  80 διαιτητές 1800 ποδοσφαιριστές και 3.000 φιλάθλους που παρακολουθούν  ποδόσφαιρο  Σύνολο 5.440 που συμμετέχει στα ποδοσφαιρικά. Και άλλους 1.000 που ασχολούνται με το μπάσκετ και η εφημερίδα δεν φτάνει ποτέ σε κυκλοφορία κοντά σε τετραψήφιο αριθμό.


Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια  με στοιχεία Το έργο του δημοσιογράφου είναι δύσκολο γιατί δεν δικαιολογεί το παραμικρό λάθος .