Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Οι αμοιβές των διαιτητών και μια συζήτηση που είχα με έναν νέο άνθρωπο.



Είμαι βέβαιος ότι κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2016- 2017 θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα ως προς την πληρωμή των διαιτητών στο νομό μας. 
Γιατί είναι πολύ δύσκολο τα σωματεία και ιδίως αυτά που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της τρίτης τοπικής  κατηγορίας που τρομάζουν να μετακινούν τις ομάδες των για να παίξουν εκτός έδρας . Θυμάμαι που ένας παράγοντας στερούσε την οικογένεια του από το κρέας του κυριακάτικου τραπεζιού προκειμένου να έχει ταμείο για να αγοραστεί η βενζίνη για την μετακίνηση στους αγώνες εκτός έδρας. .
Και έτσι θα έχουμε και πάλι παραιτήσεις ομάδων κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος της τρίτης κατηγορίας. και που θα έρθουν και πάλι στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο να πουν παρών αλλά και στις εκλογές της ένωσης. 
Και έχω κάνει πολλές φορές το ερώτημα γιατί να έχουν αυτές τις παράλογες αμοιβές οι διαιτητές και ακόμα απάντηση δεν πήρα  από κανέναν.
Και είχα μια τυχαία συνάντηση  στην Μάντρα οικοδομών του Μπάμπη Σακελλαρίου που είναι πλέον το μόνιμο στέκι μου και βρίσκεται απέναντι από το συνεδριακό κέντρο Λουτρακίου  με κάποιο νεαρό που διαπίστωσα ότι ήταν πολιτικοποιημένο άτομο και όχι κομματικοποιημένο. 
Το ρώτησα αν δουλεύει και πόσα παίρνει και χωρίς καμία αργοπορία μου είπε ότι είναι προνομιούχος αφού εργάζεται και παίρνει 580 ευρώ. 
Και μαζί κάναμε την ανάλυση της εργασίας του που άρχιζε από την Δευτέρα και τελείωνε την Παρασκευή.που σημαίνει όλο αυτό το σκηνικό είκοσι δυο ( 22 ) εργάσιμες μέρες τον μήνα Τώρα αν πολλαπλασιάσουμε τις 22 εργάσιμες μέρες με το 8 που είναι οι ώρες που εργάζονται  έχουμε το μήνα 176 ώρες που εργάζεται ο νεαρός υπάλληλος Και αν διαιρέσουμε  τα 580 ευρώ που είναι η αμοιβή του μα το 176 που είναι οι ώρες εργασίας βγάζουμε ότι αμείβεται την ώρα με 3,42 ευρώ  Και επάνω σ αυτά συμφώνησε ο νεαρός συνομιλητής μου. 
Και τότε του λέω ότι θα μπορούσε να γίνει διαιτητής που σ ένα αγώνα τοπικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας για 90 λεπτά παίρνει 40 ευρώ ή 26 ευρώ την ώρα Για το τοπικό πρωτάθλημα της Β κατηγορίας 35 ευρώ που σημαίνει 23 ευρώ την ώρα και για το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας 30 ευρώ που σημαίνει 20 ευρώ την ώρα. 
Όση ώρα μιλούσα στα μάτια του νέου ανθρώπου διαπίστωσα ένα τεράστιο προβληματισμό Με αποτέλεσμα όταν τελείωσα να του λέω για τις αμοιβές των διαιτητών με ρώτησε πως μπορεί να γίνει διαιτητής.
Και του είπα ότι πρέπει να φοιτήσει σε κάποια σχολή που λειτουργεί στην Κόρινθο για να μάθει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.
Μετά από λίγες μέρες ο νεαρός ήρθε και πάλι στο μόνιμο μου στέκι μ ένα όμως ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη του και πριν προφτάσω να τον χαιρετήσω μου είπε
" Δεν μου τα είπατε καλά Νικηφόρε τα πράγματα Έμαθα ότι το "επάγγελμα του διαιτητή έχει κάποιες δυσκολίες γιατί για να πας μπροστά και να παίρνεις αυτές τις αμοιβές πρέπει να σφυρίζεις αυτά που βλέπουν οι παράγοντες που διοικούν το ποδόσφαιρο και όχι εσύ που διευθύνεις τον αγώνα και έχεις και την τεράστια ευθύνη. και ακούς τόσα πολλά από τους φιλάθλους. Αυτά του είδους τα επαγγέλματα δεν μου ταιριάζουν σε μένα Και προτιμώ τα 3,42 ευρώ την ώρα που δεν μου μειώνει την αξιοπρέπεια μου."
Να γιατί κανένας δεν μπορεί να φτιάξει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γιατί ο χώρος της διαιτησίας είναι αθεράπευτα άρρωστος.
Τα λόγια αυτά του νεαρού ας τα μελετήσουν από τον υπουργό του αθλητισμού και όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν την αλλαγή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.Πολύ θα τους βοηθήσει.