Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ένα καινούργιο είδος δημοσιογραφίας

Πήγα σε δυο συνεντεύξεις πολιτικών που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση . Η μια ήταν του κ. Στάμου νυν δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου  για το αξίωμα του δημάρχου του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων .
Και η άλλη ήταν του νυν δημάρχου του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων Κώστα Λογοθέτη.
Εντυπωσιάστηκα από την θρασύτητα των λεγομένων δημοσιογράφων που έχουν δημιουργήσει ένα μπλοκ και νομίζουν ότι κυρίευσαν τον κόσμο όλο .
Δημοσιογραφία δεν σημαίνει θρασύτητα του δημοσιογράφου που την ώρα που μιλάει αυτός που σε κάλεσε για να τον ακούσεις εσύ να έχεις πιάσει συζήτηση και να μιλάς δυνατά με αποτέλεσμα να ενοχλείς αυτόν που μιλάει αλλά και αυτόν που επιθυμεί να τον ακούσει. 
Δημοσιογραφία δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις την απάντηση που εσύ επιθυμείς στην ερώτηση που έχεις κάνει. Εσύ έκανες την ερώτηση και αυτόν που ερώτησες  σου έδωσε την απάντηση και δεν σε ικανοποιεί . Με την πένα σου ή με τη φωνή σου θα δώσεις να καταλάβει  αυτός που σε διαβάζει ή σε βλέπει  ότι πήρες απάντηση στην ερώτηση σου. Αλλά αυτό για να το πετύχεις πρέπει να ξέρεις να μιλήσεις ή να γράψεις. Και τα προσόντα αυτά δεν σου τα δίνει επειδή με περίσσια θρασύτητα έστησες ένα μπλοκ και με αυτό να διοικήσεις τον τόπο από την μια και από την άλλη να λύσεις το οικονομικό σου πρόβλημα. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται  γιατί όταν ο δημοσιογράφος γίνει έμπορος αυτομάτως συμβιβάζεται. Και στην δημοσιογραφία δεν υπάρχει χειρότερη λέξη από αυτή του ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΎ ή ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ. 
Αλλά αυτό που είναι πρωτόγνωρο και δεν έχει προηγούμενο στην επικοινωνία το βήμα που δίνουν τα μπλοκ σε κάτι φοβισμένα ανθρωπάκια που δεν είναι ικανά να γράψουν εναντίον κάποιων τοπικών παραγόντων χρησιμοποιούν την ανωνυμία γιατί αυτό τους διευκολύνει.
Αν και έχω παρατηρήσει ότι πολλούς από τους ανώνυμους τους δένει το γραπτό που είναι πανομοιότυπο. 
Δηλαδή αυτοί που έχουν τα μπλοκ κάνουν σχολιασμούς υβριστικούς επάνω σε μια συνέντευξη ή επάνω σε ένα θέμα που έχουν πάρει και το έχουν αναρτήσει . Και νομίζουν οι αφελείς ότι επειδή δεν έχει όνομα το υβριστικό κείμενο που το δημοσιεύουν δεν έχουν ποινική ευθύνη.
Βέβαια με τα μηνύματα  που εγώ πιστεύω τα περισσότερα είναι αυτών που έχουν τα μπλοκ παρουσιάζουν σε αυτούς που θέλουν να διαφημιστούν την κίνηση που έχουν. Που είναι πέρα για πέρα εικονική.
Και έτσι ενώ στις εφημερίδες  στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις υπάρχει ο πέλεκυς του πρόστιμου και της μήνυσης και της αγωγής αυτοί που διευθύνουν τα μπλοκ νομίζουν ότι ο νόμος δεν τους ακουμπά. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις  και θα γελάσουν πικρά όλα αυτά τα παιδάκια που έχοντας μια κάμερα και ένα υπολογιστή  και απύθμενο θράσος πάνε να αντικαταστήσουν τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης που πολλά από αυτά δίνουν εργασία σε ανθρώπους.
Μα το θέμα μας δεν τελειώνει εδώ γιατί είναι πολύ μεγάλο και θα επανέλθω