Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου…





Ο καλός μου φίλος Ανδρέας Σιώκος μια μέρα εδώ και μερικά χρόνια με πήγε στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου που βρίσκεται στο δρόμο που πάει από το Λουτράκι στην Πέραχώρα. Και εκεί γνώρισα μια ηγουμένισσα που ήταν από τις γυναίκες αυτές που ήξεραν πολύ καλά την ζωή και δεν μπορούσες να παίξεις μαζί τους  γιατί η πίστης της ήταν βγαλμένη μέσα από την ίδια την καθημερινότητα  Κάθισα μαζί της πάνω από δυο ώρες και εκεί διαπίστωσα  πόσο απλά μπορείς να συζητήσεις με έναν εκπρόσωπο της εκκλησίας που δεν οχυρώνεται πίσω από την τιμωρία που είναι η κόλαση για να σε μεταφέρει το λόγο του Χριστού  μας Αλλά στην αγάπη που Αυτός δίδαξε και τα λόγια αυτά να τα ακούς στην γλώσσα την ίδια που χρησιμοποιεί και ο Δεσπότης μας.
Από τότε σταμάτησα να πηγαίνω στον Άγιο Γεράσιμο και όπως με πληροφόρησε ο Ανδρέας Σιώκος η ηγουμένισσα  έφυγε από την ζωή και στην θέση της ήρθε μια μοναχή
Και πάλι με την προτροπή του  Ανδρέα Σιώκου πήγα φέτος  στο μοναστήρι στους πρώτους χαιρετισμούς που όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα τους ξεχάσω Ένας ιερέας που κατόρθωσε να διατηρήσει την υπέροχη μελωδική  φωνή του αν και είναι κάποιας προχωρημένης ηλικίας. Αλλά και στο τρίλεπτο κήρυγμα του χρησιμοποίησε  τα λόγια που Αυτός μας δίδαξε χωρίς να τον έχει επηρεάσει η παπαδίστικη γλώσσα. Και οι ψαλτάδες και αυτοί πολύ καλοί και όχι όπως σε κάποιες εκκλησίες που ηχορυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Και πάνω απ όλα η αγάπη της νέας ηγουμένισσας και των μοναχών προς όλους τους πιστούς που επισκέπτονται το μοναστήρι τους.
Και θυμάμαι τα λόγια που μου έλεγε ο Γιώργος Κουρούμπαλης όταν φέραμε κάποτε μια συζήτηση για τα Καλάνησα και τους ψαράδες που ο Δεσπότης τους έβγαλε μια και ήταν αμέτρητοι επαγγελματίες όπως έγραφε ένα δημοσίευμα  ψαράδες που έβρισκαν απάνεμο λιμάνι στα Καλάνησα. Όλα είναι μυθεύματα μου είπε ο αμθρωπάρας  οι όλοι ψαράδες ήταν γύρω στους δέκα  και σκορπισμένοι . Στα δε Καλάνησα ήταν μόνο τρεις. Αλλά εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η πρόβλεψη που είχε κάνει για τον Θρησκευτικό τουρισμό που θα είναι μια πηγή εσόδων για τον νομό μας.
Και αυτό το διαπίστωσα τώρα που είχα πάει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Και όταν πιάναμε την κουβέντα από πού είμαστε και έλεγα από το Λουτράκι όλοι μιλάγανε για τα ωραία μοναστήρια που έχουμε και απορούν πως είναι δυνατόν να μη έχουν αξιοποιηθεί .

Καιρός πλέον είναι οι ταβερνιάρηδες να έρθουν σε επικοινωνία με όλους αυτούς που οργανώνουν τις εκδρομές και να κάνουν και τις δικές των προσφορές. Και να μη ξεχνούν ότι ο Θρησκευτικός τουρισμός υπάρχει όλες τις εποχές του χρόνου.