Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αυτός ήταν ο εν ενεργεία διαιτητής Θανάσης Μπριάκος

enter]user posted image
[/center]

Να τι έχουν γράψει για τον Θανάση Μπριάκο. 

6/4/2007 11:05

Ανάγκασε τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά. Τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να πανηγυρίζουν για τα κέρδη τους! Είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε την πιο γρήγορη απόφαση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ονομάζεται Θανάσης Μπριάκος… Αν ήταν killer, θα ήταν σίγουρα serial. Επειδή, όμως, μοιάζει περισσότερο με γκαφατζή, τότε ο τίτλος του Mr. Bean του ταιριάζει καλύτερα. Και η ΚΕΔ γνωστή για την αγάπη της στο σινεμά τον έστειλε σε διακοπές. To Sportime.gr παρουσιάζει δέκα παιχνίδια που σημαδεύτηκαν από γκάφες του Ηπειρώτη ρέφερι.

Ούτε ένα, ούτε δύο… (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-3)
Στις αρχές Φεβρουαρίου διεξαγόταν το πρώτο από τα τρία (θεωρητικά) ντέρμπι τίτλου, που ήταν προγραμματισμένα μέσα σε ένα μήνα. Ήταν η τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ να μπει δυνατά στη διεκδίκηση του τίτλου, αφού αν κέρδιζε τον Ολυμπιακό θα μείωνε στους πέντε βαθμούς από την κορυφή. Το παιχνίδι έληξε 3-3… Ο Θανάσης Μπριάκος, όπως προέκυψε από το… πόρισμα του Τύπου, αλλά και των κριτικών διαιτησίας δεν έδωσε τρία πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, καταλόγισε ένα γκολ-οφσάιντ, απέβαλε άδικα τον Μιχάλ Ζεβλάκοφ και δεν απέβαλε τον Νέρι Καστίγιο. Η πειθαρχική επιτροπή της ΚΕΔ αποφάσισε να τον τιμωρήσει με τέσσερις αγωνιστικές, όταν είχε ήδη εκτίσει τις τρεις.

«Χωρίς καμία αμφιβολία ο διαιτητής αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Αν ήταν λίγο καλύτερος, θα είχαμε κερδίσει». Λορέντζο Σέρα Φερέρ.

Έληξε, έληξε! (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2)
Ένα ακόμα ματς φωτιά ζητάει από τον Θανάση Μπριάκο να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη. Και ο Ηπειρώτης διαιτητής το παίρνει στα σοβαρά… Το παιχνίδι ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια για τον ΠΑΟΚ, στο οποίο έχει προηγηθεί φανερό φάουλ στον Ερόλ Μπουλούτ που δεν δίνεται. Ακολουθεί χέρι του Γιάγια Τουρέ σε σουτ του Μίετσελ και πέναλτι υπέρ του δικεφάλου που δεν σφυρίζει ο Θανάσης Μπριάκος. Ο Ολυμπιακός ανατρέπει τον αγώνα και μετά το δεύτερο γκολ (του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 77’), η Τούμπα παίρνει φωτιά. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καίνε καθίσματα, πετάνε αντικείμενα και μετατρέπουν σε κόλαση το γήπεδο. Το ματς διακόπτεται στο 82’ για περίπου δέκα λεπτά. Ο Θανάσης Μπριάκος δεν κρατάει ούτε δευτερόλεπτο καθυστερήσεων και λήγει το ματς στο 90’. 

«Η αποστολή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία κ. Μπριάκο... Ενδεχομένως η Super League να σας οφείλει πια τη θέση του αρχιδιαιτητή. Μαζί με αντίστοιχα άξιους συναδέλφους σας μπορείτε πια να αναβαθμίσετε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία που αδειάσατε τα γήπεδα. Είμαστε βέβαιοι πως με τέτοιες «εμφανίσεις» θα τα ξαναγεμίσετε... Άλλωστε ο ελληνικός λαός αγαπάει την κωμωδία!». ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Μονόλογος… Μπριάκου (Ηρακλής-Ακράτητος 1-0)
Το παιχνίδι ήταν από εκείνα που πρέπει να λήγουν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν να… χρειάζεται διαιτητής. Ο Θανάσης Μπριάκος, όμως, κατάφερε να κάνει και εκεί τη διαφορά, μαζί με τον βοηθό του Δάλλα. Αφήνουμε κατά μέρος τις αποβολές των Διλμπέρη και Ζουέλα, που ήταν στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να της κρίνει και θα σταθούμε σε δυο ξεκάθαρες φάσεις. Το γκολ του Ερέρα που δεν είχε μετρήσει, παρότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή και το γκολ του Γεωργιάδη που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Ηρακλής κέρδισε εντέλει 1-0 τον Ακράτητο, αλλά ο Ηπειρώτης διαιτητής έδωσε τα διαπιστευτήριά του.

Karate… father (AEK-ΠΑΟΚ 2-1)

Το ματς δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Ο Θανάσης Μπριάκος, όμως, κατάφερε να το σημαδέψει. Με το σκορ στο 1-1, έρχεται μια φάση στο 54’ που κόβει την ανάσα στο ΟΑΚΑ. Ο Μπρούνο Τσιρίλο στην προσπάθειά του να κόψει τη μπάλα σηκώνει ψηλά το πόδι του, το οποίο σταματάει εκατοστά από το κεφάλι του Μάρτσιν Μίετσελ και δεν τον τραυματίζει σοβαρά. Ο Μπριάκος δεν αποβάλλει τον Ιταλό αμυντικό, ενώ λίγο αργότερα δεν θα αποβάλει και τον Βαγγέλη του ΠΑΟΚ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
«Συγκλονιστικό highlight της καριέρας σας παραμένει βέβαια η στιγμή που αρνηθήκατε την κόκκινη κάρτα στον Cirillo, μετά την «καρατιά» στον Mieciel». ΠΑΕ ΠΑΟΚ (μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό).

Το αγαπημένο του… κόκκινο (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-2)

Μην παρεξηγείτε τον τίτλο. Δεν πρόκειται για έμμεση αναφορά για τον Ολυμπιακό, αλλά για τις κόκκινες κάρτες. Ο Θανάσης Μπριάκος σπάνια τελειώνει ντέρμπι χωρίς αποβολή και στο Ολυμπιακό Στάδιο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε σημαδέψει το ντέρμπι με τη μια από τις δύο κόκκινες κάρτες. Η αποβολή του Ηλία Κώτσιου συζητήθηκε για πάρα πολλές μέρες, αφού ναι μεν ο αμυντικός του Παναθηναϊκού προσπάθησε να απωθήσει τον αντίπαλό του, αλλά και ο Γιαννάκης Οκκάς ήθελε πολύ να πέσει και να κερδίσει την κόκκινη.

«Ήταν ένα ήρεμο παιχνίδι. Ο διαιτητής ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά η απόφαση του βοηθού του, τίναξε το παιχνίδι στον αέρα». Ηλίας Κώτσιος

Μούσκεμα στη βροχή (ΑΕΚ-ΟΦΗ 1-1)
Είναι από τους πλέον συχνούς πελάτες της Κετρικής Επιτροπής Διαιτητών. Μιας στις τόσες τούς αναγκάζει να ασχοληθούν μαζί του, προκειμένου να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα. Σε ένα ακόμα παιχνίδι που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, ο Θανάσης Μπριάκος έγινε το κεντρικό πρόσωπο. Αρνήθηκε να δώσει πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ, όταν στο 84’ ο Λεωνίδας Καμπάνταης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή κι έτσι η Ένωση δεν είχε καταφέρει την ολική ανατροπή απέναντι στους Κρητικούς. Ο Μπριάκος είχε βαθμολογηθεί με 5 για τη διαιτησία του στο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Ήταν ανεπίτρεπτα τα λάθη του Μπριάκου, τα είδε ο παρατηρητής». Δεν είναι δυνατόν μια κακή διαιτησία να συμπαρασύρει τα πάντα». Μάκης Γερμανάκος.
Άριστη συνεργασία (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-2)

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, στο συγκεκριμένο ματς δεν έφταιγε μόνο ο Μπριάκος. Έβαλε το χέρι του και ο Γιώργος Κασναφέρης ως τέταρτος διαιτητής, αφού εκείνος ήταν που υπέδειξε και τις δύο αποβολές των παικτών της; ΑΕΚ. Στο πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό για τον ημιτελικό του κυπέλλου, η Ένωση κέρδιζε στην Λεωφόρο, όμως τελείωσε το ματς με εννέα παίκτες και είδε τον Ολισαντέμπε να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις.

Οι επίμαχες φάσεις εκτυλίχθηκαν στο 43’ και στο 90’. Στην πρώτη, ο Μίλεν Πετκόφ και ενώ έχει ήδη κίτρινη κάρτα, μαρκάρει αδικαιολογήτως σκληρά τον Γκονζάλεζ, τραβώντας τον από τη φανέλα και στη συνέχεια ανατρέποντάς τον. Ο Μπριάκος παρατηρεί με κίτρινη κάρτα τον ανυποψίαστο Ζαγοράκη! Εν συνεχεία, συμβουλεύεται τον Κασναφέρη και αποβάλει τον Πέτκοφ. Στο 90’, ο Κρέικ έχει βγει για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και επί ένα λεπτό ζητάει να μπει στο γήπεδο. Ο Μπριάκος δεν τον παίρνει χαμπάρι, ο Ολλανδός μπαίνει μόνος του και κατόπιν υπόδειξης του Κασναφέρη αποβάλλεται.

«Δυστυχώς η κακόγουστη φάρσα που λέγεται ισονομία συνεχίζεται. Σήμερα, αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Κασναφέρης που υπέδειξε και τις 2 αποβολές και ο Μπριάκος που άφησε την ομάδα αρχικά με 10 παίκτες και στη συνέχεια με 9, προκειμένου η ΑΕΚ να μην φύγει με τη νίκη που αναμφίβολα άξιζε». ΠΑΕ ΑΕΚ.

Παντός καιρού! (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1)
Τα παιχνίδια ξεκινούν πάντα λίγο αργότερα για τον Θανάση Μπριάκο… Έτσι και στη Νέα Σμύρνη είπε να μην κρίνει την αναμέτρηση από το πρώτο της πεντάλεπτο. Γιατί αν λειτουργούσε διαφορετικά, τότε μόλις στο τέταρτο λεπτό θα είχε δώσει πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και θα είχε αποβάλει τον Τάσο Πάντο που απέκρουσε με το χέρι το πλασέ του Κατσουράνη. Ο Πάντος αποβλήθηκε εντέλει (ντέρμπι χωρίς κόκκινη δεν υπάρχει για τον Μπριάκο), αλλά στο 61’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει με γκολ του Στολτίδη, που μπήκε πέντε λεπτά αργότερα.

Τα γάντια του Νικοπολίδη (Ξάνθη-Ολυμπιακός 2-1)
Ένα ακόμα επεισοδιακό παιχνίδι φέρει τη σφραγίδα του Θανάση Μπριάκου. Έστω κι αν χρειάστηκε πάλι να συνεργαστεί με τον βοηθό του. Στην Ξάνθη, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Γεωργιάδη και στο 48’ ήρθε η πρώτη αμφισβητούμενη φάση. Μετά την κεφαλιά του Ζαπρόπουλου, ο Νικοπολίδης χάνει τη μπάλα και στη συνέχεια την μπλοκάρει με τον βοηθό να δείχνει τη σέντρα. Ο Μπριάκος δέχεται την απόφασή του και κατακυρώνει το γκολ. Στο 73’ ο Λουτσιάνο κάνει κάθετη πάσα στον Λαμπριάκο, ο οποίος πλασάρει τον Νικοπολίδη και η Ξάνθη ανατρέπει το αποτέλεσμα. Ο σκόρερ ξεκινάει από ελεγχόμενη φάση οφσάιντ. 

«Ήμουν εκτός εαυτού εκείνη τη στιγμή και ήθελα να τον σκοτώσω. Το ξέρω ότι γι’ αυτά που λέω μπορεί να με καλέσει ο αθλητικός δικαστής. Πίστευα ότι αφού πήραμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως αν γίνονται αυτά την τρίτη αγωνιστική, φανταστείτε τι θα γίνει στη συνέχεια;». Γρηγόρης Γεωργάτος.

Το πέναλτι στον Μικάελσεν (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-2)
Τα πρώτα σοβαρά παράπονα του Παναθηναϊκού για τον Μπριάκο, ήρθαν το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2001, μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Με το σκορ στο 1-1, στο 82ο λεπτό ο Γιαν Μικάελσεν ανατρέπεται εντός περιοχής, με τον Ηπειρώτη διαιτητή να είναι... μια ανάσά από τη φάση. Το πέναλτι που είδαν όλοι, δεν το είδε ο Μπριάκος και έδωσε εντολή να συνεχιστεί το παιχνίδι, για να έρθει το 1-2 υπέρ του ΠΑΟΚ, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, ακριβώς στην επόμενη φάση! 

Σχολιασμός Νικηφόρου 

Αυτός λοιπόν ο μη ικανός διαιτητής διοίκησε πολλά χρόνια την Ελληνική διαιτησία από άλλο πόστο.του γενικού Δερβέναγα μια και στην Ελλάδα δεν πάνε μπροστά αυτοί που αξίζουν αλλά αυτοί που γνωρίζουν τους δυνατούς που σημαίνει να έχουν καλές δημόσιες θέσεις 
Εμείς φέρνουμε στοιχεία για να αποδείξουμε πως αυτοί που διοικούν φέρνουν αυτούς που έχουν διαπράξει λάθει για να διοικήσουν την Ελληνική διαιτησία Και ο λόγος είναι απλός Για να μπορούν να τους τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια τους όταν αυτοί θέλουν.