Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΕΚ. Οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν



Ο Αμερικανός συγγραφέας Chuck Palahniuk έγραφε “Μόνο αφού έχουμε χάσει τα πάντα είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα”.
27 Αυγούστου 1922 οι Τούρκοι μπαίνουν στην Σμύρνη. Η Σφαγή που ακολουθεί είναι τρομερή. Χιλιάδες Έλληνες εξοντώνονται με φρικτό τρόπο. Χιλιάδες οικογένειες ξεκληρίζονται. Περιουσίες (μόχθος πολλών χρόνων) καταστρέφονται. Το ελληνικό αίμα ρέει σαν ποτάμι.
Οι Έλληνες προδότες και οι ξένοι δυνάστες έχουν προδώσει τους Ίωνες θεούς, έχουν σπιλώσει τους Ίωνες φιλοσόφους, προσπαθούν να “σβήσουν” τον Ελληνικό Ιωνικό πολιτισμό.
Όμως οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν. Τρομαγμένοι, προδομένοι, κατατρεγμένοι, καταματωμένοι οι Έλληνες της Ιωνίας και της Κωνσταντινούπολης μαζεύουν με δύναμη και περηφάνια τα κομμάτια τους και γυρίζουν στην Μητέρα Ελλάδα.
Κουβαλούν στους ώμους τους έναν ολόκληρο πολιτισμό, μια υπέροχη κουλτούρα και φυσικά την περιουσία τους, υλική και πνευματική. Τους είπαν “Τουρκομερίτες” “πρόσφυγες”.
Χλεύασαν το λυγμό του τραγουδιού τους. Είπαν “αμανέδες” το βυζαντινό μουσικό μέτρο που είναι η ρίζα της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Κι όμως αυτές οι αδάμαστες ψυχές έσφιξαν τα χείλη, δούλεψαν, ρίζωσαν, στέριωσαν, δημιούργησαν και ίδρυσαν ολόκληρες Ιωνικές “αποικίες”.
Την Ν. Ιωνία, την Ν. Φιλαδέλφεια, την Ν. Σμύρνη και τόσες άλλες σ’ όλη την Ελλάδα.
Μαζί τους κουβαλούν τον αθλητικό πολιτισμό και την αθλητική παράδοση της Κωνσταντινούπολης.
Πολλές οι αθλητικές δραστηριότητες των Ελλήνων στην Πόλη και πολλά τα αθλητικά σωματεία. Ένωση Ταταύλων, Ερμής, Ήφαιστος, Μέγας Αλέξανδρος, Α.Ε. Πέρα Κλούμπ κ.λ.π. Η ένωση αυτών των ομάδων στην Ελλάδα δημιουργεί την ΑΕΚ την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (Με τον όρο Ένωση εννοείται η Ένωση όλων των Αθλητικών Σωματείων της Κωνσταντινούπολης κάτω από την ηγετική προστασία της ΑΕΚ).
Σε ένα μικρό μαγαζί  στην οδό Βεραντζέρου το “λιουξι” των αδελφών Ιωνά, του Κων/νου Δημόγολου και επιφανών και υπερήφανων περαλίδων (πρόσφυγες από την συνοικία Πέρα) ο δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ ανοίγει να φτερά του και αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα.
Στις 29 Μαΐου του 1924 συντάσσεται το πρώτο καταστατικό και εκλέγεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΚ. Η αρχική ιδεολογία του συλλόγου ήταν η συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων της Πόλης αλλά και η διατήρηση των αξιών και των παραδόσεων των Ελλήνων προσφύγων. Έμβλημα της ΑΕΚ ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός.
Το ένα του κεφάλι κοιτάζει προς την Ανατολή την αγαπημένη του μητέρα πατρίδα την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία το αιώνιο σύμβολο του ελληνισμού της Πόλης.
Το άλλο του κεφάλι κοιτάζει σκληρά και ανελέητα δυτικά αυτούς που πρόδωσαν τους Ρωμιούς της Πόλης. Στο ένα του πόδι κρατάει την Αυτοκρατορική ράβδο, σύμβολο ισχύος και στο άλλο την υδρόγειο, σύμβολο παγκοσμιότητας.
Τα φτερά του είναι ανοιγμένα δηλώνοντας ότι ποτέ δεν υποτάχθηκε και πάντα είναι έτοιμος για μάχη.
Τα χρώματα της ΑΕΚ, το μαύρο της προσφυγιάς, του διωγμού, του πόνου, των λυγμών, της πίκρας για την προδοσία.
Το άλλο, το κίτρινο, το χρώμα του θεού ήλιου που συμβολίζει την ανατολή της ζωής, την μεγαλοπρέπεια, την δύναμη, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την αναγέννηση. Την ημέρα της ιδρύσεως της ΑΕΚ οι Ίωνες Φιλόσοφοι και επιστήμονες ο Θαλής, ο Αναξαγόρας, ο Ηράκλειτος, ο Δημόκριτος, ο Ξενοφάνης και τόσοι άλλοι χαμογελούσαν ευτυχισμένοι. Οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν. Οι Περαλίδες ιδρυτές της ΑΕΚ δουλεύουν ακούραστα, με μεράκι και πάθος και σε δύο μήνες ο δικέφαλος αετός είναι έτοιμος να πετάξει. Η πτήση του είναι μοναδική. Ο δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ φωλιάζει στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων. Η ΑΕΚ αγωνίζεται μέχρι το 1926 σε γήπεδο κοντά στις στήλες του Ολυμπίου Διός αλλά και στο σημερινό γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.
Όμως ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, υπουργός της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου φρόντισε η ΑΕΚ να προπονείται σε μία έκταση στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το 1930 η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του συλλόγου και ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να δημιουργηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ εκεί ακριβώς που είναι σήμερα.
Το 1936 Πρόεδρος της ΑΕΚ εκλέγεται ο εφοπλιστής Νίκος Γκούμας. Επί της προεδρίας του το γήπεδο της ΑΕΚ από μια αλάνα με δυο μικρές εξέδρες μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο στάδιο που μπορούσε να φιλοξενήσει 40.000 θεατές.
Προς τιμήν του το γήπεδο της ΑΕΚ από το 1991 φέρει το όνομά του. με την δημιουργία του γηπέδου το 1930 η ΑΕΚ μεγαλουργεί σε όλα τα αθλήματα καθώς ο σύλλογος έχει μεγαλώσει και διαθέτει αθλητές που καλύπτουν όλη την αθλητική γκάμα. Οι επιτυχίες αμέτρητες. Στο ποδόσφαιρο κατακτάει:
12 πρωταθλήματα Ελλάδος
15 κύπελλα Ελλάδος
2 νταμπλ
2 σούπερ καπ
Οι τεράστιοι αθλητές της που θριαμβεύουν παντού είναι πολλοί και σε κάθε εποχή. Η αναφορά ονομάτων θα αδικήσει ισάξιους αθλητές διαφόρων τμημάτων και άλλων εποχών.
Όμως μαζί με τις επιτυχίες έρχεται και μια τραγωδία.
Το 2013 η ΑΕΚ υποβιβάζεται λόγω χρεών στην Γ’ Εθνική.
Όμως οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν, κατεβαίνουν στη γη και αγκαλιάζουν την ΑΕΚ. Φίλαθλοι, Διοίκηση και αθλητές γίνονται μαζί μια σιδερένια μάζα και σε 2 χρόνια η ΑΕΚ ανεβαίνει πάλι στην Super League εκεί που είναι η θέση της.
Για να αναφερθεί κάποιος στην ιστορία της ΑΕΚ με λεπτομέρειες χρειάζονται τόμοι ολόκληροι.
Όμως δύο είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν.
Ο μεγαλύτερος θρίαμβος της ομάδας έρχεται από το μπάσκετ.
Στις 4 Απριλίου 1968 στον Παναθηναϊκό Στάδιο μπροστά σε 80.000 θεατές ακατάρριπτο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε αγώνα μπάσκετ – η θρυλική ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας την Σλάβια Πράγας με 89-82. Είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή διάκριση του αθλήματος και η ΑΕΚ γίνεται γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΑΕΚ γίνεται σκαπανέας του μπάσκετ και δείχνει τον δρόμο και για τις άλλες ομάδες που διακρίθηκαν αργότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το δεύτερο και κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της ΑΕΚ και του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το παιχνίδι, την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999 με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας έχουν δώσει εντολή να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία και η Σέρβοι να “πληρώσουν” για την αντίσταση εναντίον των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Ο χάζαρος Μπιλ Κλίντον δίνει εντολή και στις 24 Μαρτίου 1999 το ΝΑΤΟ επιτίθεται στην Γιουγκοσλαβία. Ακολουθούν τρομεροί βομβαρδισμοί κάθε σούρουπο, μόλις νυχτώνει οι τομασκ ισοπεδώνουν τα πάντα. Χιλιάδες αθώοι πεθαίνουν και η χώρα γίνεται ερείπια. Τρόμος και πόνος. Σοκ και δέος. Όμως την Μεγάλη Τρίτη 6 Απριλίου πέντε πούλμαν ξεκινούν από την Αθήνα για το βομβαρδισμένο Βελιγράδι.
Μεταφέρουν το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, φιλάθλους και δημοσιογράφους και καταλύουν το βράδυ στην Βουδαπέστη.
Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 7 Απριλίου 1999 η αποστολή της ΑΕΚ ταξιδεύει και φθάνει στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι προσφέρουν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι δείγμα της ευγνωμοσύνης τους και της αγάπης τους. Τους υποδέχεται ο πρόεδρος της Σερβίας Μιλουτίνοβιτς. Το παιχνίδι γίνεται στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ μπροστά σε 15.000 φιλάθλους.
Οι ελληνικές και οι σερβικές σημαίες ανεμίζουν μαζί. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν αγκαλιασμένοι κρατώντας ένα πανό που έγραφε “NATO stop the war stop the bombing”.
Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68’ καθώς οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες φωνάζοντας “ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ….ΑΕΚ-ΑΕΚ”, και όλοι μαζί, παίκτες και φίλαθλοι έγιναν ένα κουβάρι. Η στιγμή αυτή είναι ένα ταξίδι στην αιωνιότητα της ιστορίας. Οι παίκτες της ΑΕΚ έφυγαν για την επιστροφή και οι συμπαίκτες της, της Παρτιζάν γύρισαν στα καταφύγια γιατί νύχτωνε και θα άρχιζαν οι βομβαρδισμοί.
Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα που αψήφησε τις βόμβες και τον θάνατο και κέρδισε την αιώνια εκτίμηση όλων των λαών του πλανήτη.
Η πράξη αυτή δεν αντισταθμίζεται ούτε με δεκάδες κύπελλα Ευρώπης, ούτε με εκατοντάδες πρωταθλήματα Ελλάδος.
Οι στίχοι του Καβάφη από το Ιωνικό του για τους Ίωνες θεούς αντιπροσωπεύει την ιστορία της ΑΕΚ.
«Γιατί σπάσαμε τα αγάλματά τους, γιατί τους διώξαμε από τους ναούς τους, διόλου δεν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί ω γη της Ιωνίας εσένα αγαπούν ακόμη, σένα οι ψυχές την ενθυμούνται ακόμη».
Φυσικά, η ιστορία της ΑΕΚ συνεχίζεται γιατί οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν.