Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Έλληνες δεν είναι μεζές αλλά πολιτισμός στον δικό σας σκοταδισμό.

Ελληνοτουρκικά: Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα με εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές


Ελληνοτουρκικά: Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα με εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές (vid). Η παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση εισέρχεται σε κομβική φάση.

      

Η παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση εισέρχεται σε κομβική φάση. Η Άγκυρα έχει ανεπισήμως απειλήσει ότι σήμερα 12 Σεπτεμβρίου θα επεκτείνει τη Navtex, αγγίζοντας τα όρια των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου. Εάν το πράξει, θα έχει δώσει έμπρακτα αρνητική απάντηση στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για διάλογο.

Η Άγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κορσική. «Υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης, σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, με τις παράνομες γεωτρήσεις ή σε σχέση με τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως: «εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, είμαστε συνάδελφοι, ανήκουμε στο ίδιο κομμάτι, στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».
Μία ασυνήθιστη δήλωση αλληλεγγύης έφτασε και από την Ιταλία, η οποία μέχρι τώρα κρατούσε ίσες αποστάσεις, φέρνοντας αντιρρήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Το πρώτο πράγμα είναι να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη μια αλληλεγγύη σημαντική προς Έλληνες και Κύπριους φίλους μας που αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Σε τηλεδιάσκεψη που  είχε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι  ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει και η Σλοβακία.
Το αρνητικό αυτό κλίμα για την γείτονα χώρα επιβάρυνε περαιτέρω και το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υιοθέτησε τον όρο που βάζει η Αθήνα. Έκανε δηλαδή έκκληση πρώτα να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή και έπειτα να λάβουν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.